Gepubliceerd op:

13 mei 2019

RRKC adviseert over een inclusievere cultuursector


De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) adviseert de gemeente, de cultuursector en individuele instellingen om werk te maken van inclusiviteit. In het rapport ‘De stad is meervoud’ beschrijft de adviesraad welke kansen dat biedt voor de sector en de stad. In een schriftelijke reactie laat wethouder Kasmi weten de aanbevelingen over te nemen in de Uitgangspuntennota en de komende jaren in te zetten op een inclusiviteitspact en kennisuitwisseling van instellingen onderling.

Wat is er nodig voor een cultuursector die past bij het Rotterdam van nu?

Rotterdam is een jonge stad met 170 nationaliteiten. Maar de cultuursector is nog te weinig een afspiegeling van de Rotterdamse bevolking. De RRKC constateert dat er een kloof is tussen de gesubsidieerde instellingen die grotendeels eurocentrisch en traditioneel zijn, en het informele veld dat van nature cultureel diverser en inclusiever is. Tussen deze twee circuits is weinig uitwisseling en doorstroom. Juist de combinatie van die twee werelden is de kracht van Rotterdam.
Een inclusieve cultuursector maakt de stad aantrekkelijker voor bedrijven en nieuwe inwoners. Culturele instellingen die meer inclusief werken vergroten hun publieksbereik en daarmee de eigen inkomsten. In een meer inclusieve cultuursector kan nieuw talent zich beter ontwikkelen en een praktijk opbouwen in Rotterdam.

Wat kan de gemeente doen?

In het advies vraagt de RRKC het college van B&W om een uitvoeringsagenda inclusiviteit op te stellen. De gemeente Rotterdam kan inclusiviteit meetbaar maken en opnemen in de subsidievoorwaarden. Om te beginnen voor het Cultuurplan 2021-2024. De administratieve last voor het aanvragen van een subsidie kan naar beneden. Een coach vanuit de gemeente kan nieuwe subsidieaanvragers begeleiden en wegwijs maken. Reserveer een gedeelte van het cultuurbudget voor vernieuwing. Daarnaast kan de gemeente helpen in het vinden van productie- en presentatieruimte voor nieuwe makers.

Wat kan de cultuursector als geheel doen?

De Rotterdamse cultuursector kan in zijn geheel leren van partnerships met inclusieve makers of organisaties door expertise en kennis uit te wisselen. De RRKC ziet inclusiviteit als een voortdurende  beweging. De cultuursector heeft eerder het initiatief genomen om samen te werken op het gebied van publieksbereik en governance. Met een zelfde initiatief kan inclusiviteit structureel onder de aandacht blijven.

Wat kunnen individuele instellingen doen?

Een aantal Rotterdamse culturele instellingen onderzoekt actief de vooroordelen die leven binnen de eigen organisatie. Een echte verandering op het gebied van inclusiviteit is alleen mogelijk als de hele organisatie het belangrijk vindt en er tijd en middelen beschikbaar zijn. Organisaties kunnen zelf doelen opstellen voor inclusiviteit en deze regelmatig toetsen.

Dit gaat de RRKC nog meer doen om de cultuursector inclusiever te maken.

De RRKC organiseert een openbaar debat naar aanleiding van het advies op dinsdag 28 mei in BIRD. De Erasmus Universiteit doet dit jaar een onderzoek naar inclusiviteit in de cultuursector in opdracht van de RRKC. In het najaar organiseert de RRKC een bijeenkomst voor culturele instellingen over meer inclusiviteit in besturen en raden van toezicht.