Gepubliceerd op:

14 december 2021

Carlos Gonçalves nieuwe voorzitter RRKC


Carlos Gonçalves is per 14 december door het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam benoemd tot voorzitter van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Hij volgt hiermee Jacob van der Goot op die aftreedt aan het einde van zijn termijn. Als culturele organisator, ondernemer, bestuurder en ex-gemeenteraadslid opereert Carlos Gonçalves op het kruispunt van bestuur en cultuur. De RRKC is dan ook zeer verheugd met de benoeming en de politieke en toezichthoudende kwaliteiten die hij meeneemt naar zijn nieuwe functie. 

Culturele en politieke achtergrond

Zestien jaar lang was Carlos Gonçalves betrokken bij het bestuur van Rotterdam als onder andere voorzitter, stadsdeelwethouder en -burgemeester van deelgemeente Delfshaven en later als gemeenteraadslid. De heer Gonçalves vervolgde zijn carrière als toezichthouder bij meerdere Rotterdamse culturele organisaties. Vanaf 2018 was hij als voorzitter aangesloten bij Stichting World Music Dance Centre / GROUNDS, het podium voor wereldmuziek en -dans en Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst, een erfgoedorganisatie die, met behulp van cultuur, dialoog en educatie, zichtbaar maakt hoe de ‘onverwerkte geschiedenis’ doorwerkt in het heden. Daarnaast was hij bestuurslid van het Rotterdamse erfgoedlab, DIG IT UP. Deze ervaringen zijn relevant voor de RRKC, nu Rotterdam opnieuw het culturele erfgoed en de nieuwe stadsmuseale functie aan het vormgeven is.

In het verleden heb ik goede resultaten geboekt als bruggenbouwer en verbindend leider. Ik kijk er naar uit om dit voort te zetten binnen de RRKC.
– Carlos Gonçalves

Ontmoeting met de stad

De eerste maanden zal de nieuwe voorzitter gebruiken om verbinding te maken met de stad en het culturele veld. De heer Gonçalves kijkt uit naar de ontmoetingen en oriënterende gesprekken die hij zal voeren met de vele instellingen en makers die Rotterdam rijk is.

Carlos Conçalves volgt Jacob van der Goot op die, zes jaar voorzitterschap, de voorzittershamer officieel overdraagt tijdens de raadsvergadering op 14 december. De RRKC is Jacob van der Goot zeer erkentelijk is voor de bewezen diensten en inspanning van de afgelopen zes jaar: een periode waarin er meer nieuwe instellingen dan ooit zijn toegetreden in het Cultuurplan en waarin er een start is gemaakt met de ‘Nieuwe stadsmuseale functie’. De RRKC kijkt ernaar uit om de voortvarende koers, die met Jacob van der Goot is ingeslagen, samen met Carlos Gonçalves te vervolgen en ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Jacob van der Goot heeft al een goed fundament gelegd voor de komende jaren en ik kan niet wachten om thema’s als ‘Sociale veiligheid’, ‘Cultureel vastgoed’, Inclusiviteit en ‘Nieuwe stadsmuseale functie’ aan de slag te gaan.”
– Carlos Gonçalves

TagsRrkc