Gepubliceerd op:

4 november 2021

Maak kennis met: Wat We Doen


In het Cultuurplan 2021-2024 zijn twintig nieuwe instellingen opgenomen. Nog niet eerder zaten er zoveel ‘Nieuwkomers’ in een Cultuurplan. Wie de Nieuwkomers zijn, wat ze doen en -vooral- waar ze de komende vier jaar aan gaan werken, leggen de nieuwe instellingen uit in ‘Maak kennis met:‘. 

Dit keer gaan we in gesprek met Aziza Sbiti, sinds juni 2021 zakelijk directeur bij WAT WE DOEN. WAT WE DOEN is een theatergezelschap dat uitdagende projecten initieert om het te hebben over de wereld om ons heen – met theater, maar ook met podcasts, stand-up comedy en artikelen. Voor iedere productie verdiepen zij zich in actuele complexe maatschappelijke vragen, zoals de positie van de rechtsstaat, de vluchtelingencrisis, de ouderenzorg (altijd in gesprek met hun publiek, direct betrokkenen en onderzoekers). WAT WE DOEN werkt in hun cast en crew met zowel (jonge) professionals als non-professionals. Ook werken zij veel en graag samen; de komende jaren bijvoorbeeld met Humanitas, Jongeren op Zuid, Bon Sjans, Teamenkelband, Theater Zuidplein, Theater Rotterdam en MAAS theater en dans.

Waarom besloot je aan te vragen voor het Cultuurplan?

Rotterdam is onze stad. Dat voelden we gelijk toen we ons kantoor vonden in het Huis van de Wijk aan het Afrikaanderplein. Een aanvraag doen was daarom voor ons een verbond sluiten. Wij gaan een relatie aan met de stad door op zoek te gaan naar de verhalen en de mensen die daarbij horen. En de stad gaat (als we gehonoreerd worden) die relatie ook aan met ons. Zo wilden we graag werken.

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je werd opgenomen in het Cultuurplan?

Enorme opluchting. Nu konden we verder bouwen in de stad die eindeloos inspireert. Na jaren gezworven te hebben met een kantoortje hier en een hotelkamer als vergaderruimte daar, voelde dit als thuiskomen!

Waar ga je de komende vier jaar aan werken?

Eerder maakten we onder meer de voorstellingen Een zorg voor later (2021) een bijzondere combinatie van theater en film over de zorg voor ouderen in onze samenleving, Hoe ik talent voor het leven kreeg (2020 en 2022) een indrukwekkend theaterproject over het leven in een asielzoekerscentrum en de audiotour In Afri (2021) waarin bewoners en ondernemers je meenemen naar plekken van verandering die storen, blij- en boos maken in de Afrikaanderwijk op Rotterdam-Zuid.

We bereiden ons nu voor op en heel bijzondere samenwerking met de Rotterdamse rapper Winne: Angry Young Men, een intieme hip-hopopera over jongeren die opgroeien in een wereld waar ze hun plek niet kunnen vinden. Vertrekpunt is een huurmoord in 2018: voor tienduizend euro schoot een 17-jarige twee mensen dood. Hij kreeg 25 jaar celstraf. Rappend en spelend vertelt hij zijn verhaal; één van zijn slachtoffers doet dat ook. In gesprek met hun moeders proberen ze uit te vinden of hun levens anders hadden kunnen lopen. Aan de voorstelling is een uitgebreid contextprogramma gekoppeld, mede uitgevoerd en op initiatief van en met jongeren zelf. We starten op een panna-court in Rotterdam en nemen de voorstelling en de jongeren daarna mee op tournee langs theaters en (school)pleinen door heel Nederland.

Het is de eerste productie in De Jonge Stad, ons meerjarige programma (2021-2024) over de verhouding van jongeren tot hun stad, tot elkaar en tot de ander.

WAT WE DOEN volgen?

Dat kan via de volgende kanalen:
Website
Instagram
Facebook
Twitter

De andere Nieuwkomers volgen?
Dit interview is onderdeel van een interviewreeks, ‘Maak kennis met‘. Elke donderdag stelt een ‘Nieuwkomer’ (een nieuwe instelling in het Cultuurplan) zich voor, Bent u benieuwd naar de plannen van de andere Nieuwkomers? 

LEES HIER DE OVERIGE INTERVIEWS IN DE REEKS