Gepubliceerd op:

28 oktober 2021

Maak kennis met: TimeWindow


In het Cultuurplan 2021-2024 zijn twintig nieuwe instellingen opgenomen. Nog niet eerder zaten er zoveel ‘Nieuwkomers’ in een Cultuurplan. Wie de Nieuwkomers zijn, wat ze doen en -vooral- waar ze de komende vier jaar aan gaan werken, leggen de nieuwe instellingen uit in ‘Maak kennis met:‘. 

Dit keer gaan we in gesprek met Jette Schneider en Judith Schoneveld, initiatiefnemers van TimeWindow. TimeWindow is een zelfsturende organisatie van 50 (podium-)kunstenaars met een eigen professionele praktijk. Zij delen 1.000 m² werk- en repetitieruimte en organiseren gezamenlijk evenementen en een ‘peer to peer’-talentontwikkelingsprogramma.

Waarom besloot je aan te vragen voor het Cultuurplan?

TimeWindow is in vijf jaar met vrijwilligers opgebouwd omdat een omgeving, die de individuele professionele werkpraktijk van (podium-)kunstenaars ondersteund, noodzakelijk is. Het delen van kennis, netwerk en het vervullen van taken in de zelfsturende organisatie, bewijst een waardevolle context en innovatieve aanpak voor professionele talentontwikkeling te zijn. De vervolgstap in de ontwikkeling is dan, de houdbaarheid van deze functie garanderen en het publieke aspect vergroten. Dat slaagt als betrokkenen een vergoeding voor hun werk ontvangen en de functie erkend wordt. Daarom: het Cultuurplan.

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je werd opgenomen in het Cultuurplan?

Wij waren aanwezig in Theater Zuidplein (bij de presentatie van het verdeelvoorstel, red.) toen Kasmi aankondigde dat twee aanvragers toch, ondanks een negatief advies, werden opgenomen in het Cultuurplan. Wij waren er één van! Het was een moment waar we naar verlangden, want zonder deze steun zou het TimeWindow initiatief doodbloeden. We hebben er heel veel voor gegeven, jarenlang naar toegewerkt.
Ook viel dat moment midden in de corona-periode van onzekerheden en stilstand. Een constructie als TimeWindow bleek vooral in deze tijd enorm waardevol en een reddingsboei te zijn voor makers. We waren opgelucht, heel erg opgelucht.

Waar ga je de komende vier jaar aan werken?

  • Professionalisering van ons organisatiemodel – een community-organisatie met permanent karakter. We bouwen voort op de zelfontwikkelde structuur en implementeren daarbij een sociocratisch organisatiemodel;
  • specificering van onze talentontwikkelings-methode op Peer2Peer-basis. Zowel voor de uitvoering en betekenis in activiteiten voor makers, als in het meten ervan;
  • investeren in onze huisvesting – behoud werk- en repetitieruimte centraal in Rotterdam;
  • verrijking van de relatie met Rotterdam – inbedding van onze activiteiten, samenwerking met andere Rotterdamse initiatieven en groei publiek.

TimeWindow volgen?
Dat kan via de volgende kanalen:
Website
Instagram
Facebook

De andere Nieuwkomers volgen?
Dit interview is onderdeel van een interviewreeks, ‘Maak kennis met‘. Elke donderdag stelt een ‘Nieuwkomer’ (een nieuwe instelling in het Cultuurplan) zich voor, Bent u benieuwd naar de plannen van de andere Nieuwkomers? 

LEES HIER DE OVERIGE INTERVIEWS IN DE REEKS