Gepubliceerd op:

28 oktober 2021

Laurenspenning gaat naar Kees Moeliker


De 54ste Laurenspenning is toegekend aan Kees Moeliker, bioloog en directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Stichting De Laurenspenning brengt hiermee haar waardering tot uitdrukking voor het niet aflatend enthousiasme waarmee Moeliker de natuur in de stad in al haar verschijningsvormen onder de aandacht brengt – binnen de muren van zijn museum, maar ook daarbuiten in boeken, kranten en tijdschriften en op radio en televisie.

Bioloog Kees Moeliker (9 oktober 1960) neemt de Laurenspenning op donderdag 18 november om 17.30 uur in ontvangst in de Grote of Sint-Laurenskerk in Rotterdam. De feestrede wordt gehouden door Auke-Florian Hiemstra, die als bioloog bij Naturalis Biodiversity Centre in Leiden onder meer onderzoek doet naar stadsnatuur (zoals het gebruik van plastic afval voor nesten door meerkoeten). De uitreiking wordt opgeluisterd met optredens van Anne Vegter, Conny Janssen Danst en Arie van der Krogt.

Het is sinds 1959 de 54ste keer dat de Laurenspenning is toegekend. Met de penning worden personen onderscheiden voor hun inzet voor de Rotterdamse samenleving. Doorslaggevend is de mate waarin zij anderen hebben geïnspireerd. Het motto van de Laurenspenning is: ardens ipsa fides alios incendit in ignem (‘vurig enthousiasme doet ook anderen ontvlammen’). In recente jaren ging de Laurenspenning naar Philip Powel van BIRD, Linda Malherbe van Verhalenhuis Belvédère, burgemeester Ahmed Aboutaleb, cultureel ondernemer Jeroen Everaert, de vrijwilligers van de Pauluskerk, Aruna Vermeulen van het HipHopHuis en Rachel van Olm en Harry-Jan Bus van Theater Walhalla.

BEKIJK ALLE LAUREATEN