Gepubliceerd op:

7 oktober 2021

Maak kennis met: Spraakuhloos


In het Cultuurplan 2021-2024 zijn twintig nieuwe instellingen opgenomen. Nog niet eerder zaten er zoveel ‘Nieuwkomers’ in een Cultuurplan. Wie de Nieuwkomers zijn, wat ze doen en -vooral- waar ze de komende vier jaar aan gaan werken, leggen de nieuwe instellingen uit in ‘Maak kennis met:‘. 

Dit keer gaan we in gesprek met Tomáš de Paauw en Garryl Tjon, de artistiek en zakelijk directeur van Spraakuhloos. Spraakuhloos is een spoken-wordinstelling die makers, locaties en publiek met elkaar verbindt. Ze organiseren laagdrempelige spoken-wordavonden, -open podia, -workshops en een -festival. Daarnaast produceren ze spoken-wordvideo’s, -podcasts en een eerste -muziekalbum.

Waarom besloot je aan te vragen voor het Cultuurplan?

In 2017 was de RRKC teleurgesteld over het feit dat spoken-wordinstellingen niet de weg naar het Cultuurplan wisten te vinden. Wij waren niet bekend met het Cultuurplan maar besloten ons hierin te verdiepen. Nu dat we erin zitten hopen we dat dit slechts het begin is van spoken-wordorganisaties in het Cultuurplan.

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je werd opgenomen in het Cultuurplan?

Euforie, onwerkelijkheid, erkenning en emoties. Toegegeven dat er eerst een RRKC-advies kwam, en maanden later pas een definitieve call vanuit de gemeenteraad, heeft ons ook wel tien jaar ouder gemaakt. Maar we zijn hier, voor nu en voor de toekomst.

Waar ga je de komende vier jaar aan werken?

Ons gehele aanbod verduurzamen. We komen natuurlijk vanuit een projectsubsidie-mentaliteit. Dat was ‘potjes sparen voor verschillende projecten’. Nu kunnen we Spraakuhloos eindelijk als geheel uitwerken. De lijn tussen workshops, open podia, programma-avonden, festivals, podcasts, content en ons aankomende album is duidelijker dan ooit tevoren. En we zijn pas zeven maanden bezig (tijdens een pandemie!). Daarnaast vinden wij het zeer belangrijk dat er een betere representatie komt in het kunst-en cultuuraanbod van Rotterdam.

Spraakuhloos volgen?
Dat kan via de volgende kanalen:
Website
Instagram
Facebook

De andere Nieuwkomers volgen?
Dit interview is onderdeel van een interviewreeks, ‘Maak kennis met‘. Elke donderdag stelt een ‘Nieuwkomer’ (een nieuwe instelling in het Cultuurplan) zich voor, Bent u benieuwd naar de plannen van de andere Nieuwkomers? 

LEES HIER DE OVERIGE INTERVIEWS IN DE REEKS