Gepubliceerd op:

23 september 2021

Maak kennis met: RIDCC


Kwame Asafo-Adjel & Catrina Nisbett tijdens 'Family Honour'. Foto Ton van Til

In het Cultuurplan 2021-2024 zijn twintig nieuwe instellingen opgenomen. Nog niet eerder zaten er zoveel ‘Nieuwkomers’ in een Cultuurplan. Wie de Nieuwkomers zijn, wat ze doen en -vooral- waar ze de komende vier jaar aan gaan werken, leggen de nieuwe instellingen uit in ‘Maak kennis met:‘. 

Dit keer gaan we in gesprek met Maya Roest en Mischa van Leeuwen, beiden initiatiefnemers en artistiek leiders van RIDCC. RIDCC is een springplank voor nieuw choreografietalent en dansfestival waarin choreografie en competitie centraal staan.

Waarom besloot je aan te vragen voor het Cultuurplan?

Voornamelijk omdat we vinden dat RIDCC een plek verdient in het Rotterdamse en Nederlandse danslandschap. Om RIDCC verder te ontwikkelen tot een succesvol meerdaags jaarlijks festival hebben we het Cultuurplan hard nodig. Na een voortvarende start en nog vele grote dromen voelde  een Cultuurplan-aanvraag als een logische volgende stap.

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je werd opgenomen in het Cultuurplan?

We zijn heel erg trots, blij en tevreden met het advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. We zijn vereerd dat RIDCC de komende vier jaar onderdeel mag uitmaken van het Cultuurplan van Rotterdam. Deze erkenning motiveert ons nog meer om onze missie verder uit te voeren. Het motiveert ons om Rotterdam nog meer op de kaart te zetten als “de dansstad” van Nederland en choreografisch talent bij te staan in hun ontwikkeling. 

Waar ga je de komende vier jaar aan werken?

Na vier jaar is RIDCC niet meer weg te denken uit het Rotterdamse en Nederlandse danslandschap. Rotterdam is de plek waar je nieuw en uniek talent ontdekt en kunt zien! Daarom richten we ons de komende vier jaar op een uitbreiding van ons festival, zowel on- als offline: we zetten in op het verenigen van het Nederlandse dansveld, programmeren werken van oud-deelnemers  intensiveren het talentontwikkelingsprogramma en verdiepen de samenwerking met partners die een productie-award uitreiken aan hun favoriete talent. We werken aan een hybride vorm om meer internationaal publiek en professionals te bereiken voor meer zichtbaarheid aan Rotterdam, RIDCC en de deelnemers, maar bovenal meer kansen biedt voor het nieuwe talent om zich op een duurzame wijze te ontwikkelen en een professionele intrede te maken in het dansveld!

RIDCC volgen?
Dat kan via de volgende kanalen:
Website
Instagram
Facebook

De andere Nieuwkomers volgen?
Dit interview is onderdeel van een interviewreeks, ‘Maak kennis met‘. Elke donderdag stelt een ‘Nieuwkomer’ (een nieuwe instelling in het Cultuurplan) zich voor, Bent u benieuwd naar de plannen van de andere Nieuwkomers? 

LEES HIER DE OVERIGE INTERVIEWS IN DE REEKS