Gepubliceerd op:

16 september 2021

Maak kennis met: Printroom


In het Cultuurplan 2021-2024 zijn twintig nieuwe instellingen opgenomen. Nog niet eerder zaten er zoveel ‘Nieuwkomers’ in een Cultuurplan. Wie de Nieuwkomers zijn, wat ze doen en -vooral- waar ze de komende vier jaar aan gaan werken, leggen de nieuwe instellingen uit in ‘Maak kennis met:‘. 

Dit keer gaan we in gesprek met Karin de Jong, oprichter en directeur van PrintRoom. PrintRoom is een project space voor artist publishing met een levendig programma van evenementen, een archief, een winkel en een werkplaats met risoprinters voor het drukken van boeken, zines, posters en meer.

Waarom besloot je aan te vragen voor het Cultuurplan?

Publishing is the creation of a public” zegt Matthew Stadler, oprichter van Publication Studio in Portland. Artist publishing is voor kunstenaars en ontwerpers een manier om publiek te vinden en ideeën en gedachten uit te wisselen, ook buiten de gangbare wegen. PrintRoom heeft een aanvraag gedaan omdat we na tien jaar programmeren op projectbasis het belang inzien van een duurzame, financiële basis. We willen graag een flexibele organisatie blijven, maar ook goed voor onze mensen kunnen zorgen.

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je werd opgenomen in het Cultuurplan?

Wij waren heel blij en dankbaar! En natuurlijk ook een beetje overdonderd; we weten dat er met het extra budget ook extra eisen gesteld worden aan onze organisatie – daar zijn we nu druk mee bezig.  Maar enthousiasme overheerst, omdat we nu ons internationale netwerk nog beter kunnen bestendigen en verbinden aan het lokale. Voor veel internationale organisaties is deze structurele ondersteuning en erkenning niet mogelijk en je ziet dan ook dat er veel moois verdwijnt. Een voorbeeld daarvan is X Marks The Bökship in Londen.

Waar ga je de komende vier jaar aan werken?

PrintRoom speelt een rol in het presenteren van zowel (hyper)lokale als internationale publishing projecten. We breiden deze rol nu uit naar die van coproducent: we gaan veel experimenteren en mooie publishing projecten realiseren! Het komende jaar verwelkomen wij bijvoorbeeld onze publisher in residence, Claudia de la Torre voor het project ‘Books are Bridges‘, waarvoor ze een selectie van boeken uit Mexico naar Rotterdam zal brengen.
Verder is het onze droom om een nieuwe ruimte te betrekken waarin het archief, de winkel, de werkplaats en de evenementen bij elkaar komen. Wij hopen dat er niet alleen financieel, maar ook fysiek een ruimte in Rotterdam beschikbaar blijft voor organisaties zoals PrintRoom.

PrintRoom volgen?
Dat kan via de volgende kanalen:
Website
Instagram
Facebook

De andere Nieuwkomers volgen?
Dit interview is onderdeel van een interviewreeks, ‘Maak kennis met‘. Elke donderdag stelt een ‘Nieuwkomer’ (een nieuwe instelling in het Cultuurplan) zich voor, Bent u benieuwd naar de plannen van de andere Nieuwkomers? 

LEES HIER DE OVERIGE INTERVIEWS IN DE REEKS