Gepubliceerd op:

9 september 2021

Maak kennis met: Operator


In het Cultuurplan 2021-2024 zijn twintig nieuwe instellingen opgenomen. Nog niet eerder zaten er zoveel ‘Nieuwkomers’ in een Cultuurplan. Wie de Nieuwkomers zijn, wat ze doen en -vooral- waar ze de komende vier jaar aan gaan werken, leggen de nieuwe instellingen uit in ‘Maak kennis met:‘. 

Dit keer gaan we in gesprek met Jorn de Vries en Jeff van Hoek, de directie van Operator. Operator is een online radiostation en cultureel platform voor gelijkgestemden die op zoek zijn naar het alternatieve geluid van Rotterdam. Samen met een grote groep vrijwilligers, programmamakers, residents en ontelbare dj’s presenteren zij dit geluid door middel van live-streams.

Waarom besloot je aan te vragen voor het Cultuurplan?

We besloten aan te vragen omdat we onze output van meer dan 50 uur dj-based radio per week gratis willen houden voor iedereen. Daarnaast hadden we de behoefte om het deel talk-radio (podcasts en dergelijke) uit te bouwen. Hiervoor is financiële ondersteuning nodig, want we wilden onze kwalitatieve standaard kunnen aanhouden. Voor ons was het belangrijk om het alternatieve geluid van Rotterdam de komende vier jaar op een juiste manier te blijven aanbieden aan onze community.

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je werd opgenomen in het Cultuurplan?

Ten eerste waren we heel blij dat na het harde werken aan ons plan, we de erkenning kregen van de Gemeente – aan ons als team, de gehele dj-cultuur en de grote community van gelijkgestemden. Als tweede is er natuurlijk de financiële steun die ook voor het team een duwtje in de rug was om onze lijn voort te zetten en nog een stap extra te zetten

Waar ga je de komende vier jaar aan werken?

We blijven gevestigd en up-and-coming dj-talent in Rotterdam een podium bieden en we gaan ons extra inzetten om (nog) meer vrouwen aan het draaien te krijgen. Daarnaast gaan we in onze nieuwe (gedeelde) plek Time Is The New Space meer eigen talk-based content creëren.

Een ander belangrijk onderdeel van de komende vier jaar is kennisoverdracht binnen onze nieuwe lijn Footprints. We geven via live-streams met producers inzage in verschillende manieren van muziek maken. Hierbij komen ook downloadable content van de betreffende muzikant en workshops, die live bij zijn te wonen.

Verder blijven wij ons inzetten als verbindende factor tussen verschillende culturele instellingen, festivals en clubs. Al onze uiteenlopende samenwerkingen en co-creaties worden gestreamd op onze site en daarmee ‘showcasen’ we het rijke culturele veld van Rotterdam.

Operator volgen?
Dat kan via de volgende kanalen:
Website
Instagram
YouTube

De andere Nieuwkomers volgen?
Dit interview is onderdeel van een interviewreeks, ‘Maak kennis met‘. Elke donderdag stelt een ‘Nieuwkomer’ (een nieuwe instelling in het Cultuurplan) zich voor, Bent u benieuwd naar de plannen van de andere Nieuwkomers? 

LEES HIER DE OVERIGE INTERVIEWS IN DE REEKS