Gepubliceerd op:

15 juli 2021

Maak kennis met: OMI


In het Cultuurplan 2021-2024 zijn twintig nieuwe instellingen opgenomen. Nog niet eerder zaten er zoveel ‘Nieuwkomers’ in een Cultuurplan. Wie de Nieuwkomers zijn, wat ze doen en -vooral- waar ze de komende vier jaar aan gaan werken, leggen de nieuwe instellingen uit in ‘Maak kennis met:‘. 

Dit keer gaan we in gesprek met Pieter Kuster, oprichter en gangmaker van OMI. OMI biedt met exposities en events een alternatieve ervaring van de stedelijke omgeving. Ze laten de stad zien door de ogen van architecten en kunstenaars, bewoners en ondernemers. Dit doen zij op de eigen locatie, in Rotterdam-West, en op uiteenlopende locaties in de stad.

Waarom besloot je aan te vragen voor het Cultuurplan?

OMI is sinds 2015 actief, werkend van project naar project. Om een continu en meer samenhangend activiteitenprogramma te kunnen presenteren, is een aanvraag gedaan voor het Cultuurplan. De ambitie is om hiermee nu ook langlopende programma’s een plek te geven bij OMI.

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je werd opgenomen in het Cultuurplan?

Opgetogen, vanwege de waardering voor de inzet van afgelopen jaren en voor de nieuwe plannen. En extra blij omdat op dat moment de grote impact van het corona-virus duidelijk werd. Daarnaast is het goed dat architectuur, toch een van de belangrijkste identiteitsdragers van Rotterdam, als cultureel fenomeen breder vertegenwoordigd is.

Waar ga je de komende vier jaar aan werken?

OMI wil de continuïteit – plek, programma en organisatie – bestendigen. Bovendien kunnen we de activiteiten beter en vaker in een bredere stedelijke context presenteren, in de vorm van stadsexpedities, workshops en verkenningen met studenten, kunstenaars, bewoners en wetenschappers. De kern van die activiteiten is het op pad gaan en de tijd nemen nieuwe indrukken én inzichten op te doen. Dit doen met meerdere partners en verschillende doelgroepen, bij OMI en in de stad.

OMI volgen?
Dat kan via de volgende kanalen:
Website
Instagram
Facebook

De andere Nieuwkomers volgen?
Dit interview is onderdeel van een interviewreeks, ‘Maak kennis met‘. Elke donderdag stelt een ‘Nieuwkomer’ (een nieuwe instelling in het Cultuurplan) zich voor, Bent u benieuwd naar de plannen van de andere Nieuwkomers? 

LEES HIER DE OVERIGE INTERVIEWS IN DE REEKS