Gepubliceerd op:

24 juni 2021

Maak kennis met: Frontaal


Purdey van Dijke

In het Cultuurplan 2021-2024 zijn twintig nieuwe instellingen opgenomen. Nog niet eerder zaten er zoveel ‘Nieuwkomers’ in een Cultuurplan. Wie de Nieuwkomers zijn, wat ze doen en -vooral- waar ze de komende vier jaar aan gaan werken, leggen de nieuwe instellingen uit in ‘Maak kennis met:‘. 

Dit keer gaan we in gesprek met Robbert Meijntjes, zakelijk leider van Frontaal. Frontaal is een literaire show waarin de toplaag van aanstormend schrijftalent samen met gevestigde auteurs op een frisse manier worden gepresenteerd.

Waarom besloot je aan te vragen voor het Cultuurplan?

Frontaal heeft in een relatief korte periode een goede reputatie opgebouwd. Met het maandelijks neerzetten van een actueel programma dat zich almaar uitbreid en het bijpassend groeien van de organisatie, werd het steeds lastiger om dit met het bijeenschrapen van projectsubsidies in elkaar te boksen. Frontaal was toe aan structurele ondersteuning vanuit de stad – en is nog steeds ontzettend verheugd deze ontvangen te hebben!

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je werd opgenomen in het Cultuurplan?

Euforie en trots. En opluchting, dat zeker ook. Je weet dat je je jarenlang voor je droom hebt ingezet om schrijvers van alle niveaus een podium te bieden en hen met elkaar te verbinden. Je voelt dat je keihard hebt geknokt, dat wat je doet tot je kern behoort en dat zowel artiesten als bezoekers met plezier ‘jouw kind’ bezoeken. Je weet dat schrijvers, makers en collega’s je die opname in het Cultuurplan ook gunnen, maar wanneer je het zwart op wit ziet, realiseer je het pas.

Waar ga je de komende vier jaar aan werken?

Met Frontaal zijn we ook tijdens de pandemie doorgegaan met programma’s maken. Mede dankzij het technisch vernuft van Worm hebben we sinds januari schrijvers en kijkers zoals vanouds met elkaar verbonden – maar dan nu via de digitale snelwegen. Deze aankomende vier jaar houden we dit aanpassingsvermogen vast en zetten we ons in voor het verder ontwikkelen van ‘literatuurstad Rotterdam’. Frontaal zet tijdens de programma’s in op actualiteit, verbinding en diversiteit en als organisatie zetten we in op samenwerking. In het bijzonder met de ronde tafel van de Woordalliantie, waarin de grassroots-letterenorganisaties binnen (en buiten) het Cultuurplan samenkomen voor het delen van kennis en het opzetten van samenwerkingen.

Frontaal volgen?
Dat kan via de volgende kanalen:
Website
Facebook
Instagram
Twitter

De andere Nieuwkomers volgen?
Dit interview is onderdeel van een interviewreeks, ‘Maak kennis met‘. Elke donderdag stelt een ‘Nieuwkomer’ (een nieuwe instelling in het Cultuurplan) zich voor, Bent u benieuwd naar de plannen van de andere Nieuwkomers? 

LEES HIER DE OVERIGE INTERVIEWS IN DE REEKS