Gepubliceerd op:

10 juni 2021

Maak kennis met: DIG IT UP


DIG IT UP projecten in 2020: 50 jaar Holland Pop Festival, BlueTiek-in en Breakin'Rotterdam

In het Cultuurplan 2021-2024 zijn twintig nieuwe instellingen opgenomen. Nog niet eerder zaten er zoveel ‘Nieuwkomers’ in een Cultuurplan. Wie de Nieuwkomers zijn, wat ze doen en -vooral- waar ze de komende vier jaar aan gaan werken, leggen de nieuwe instellingen uit in ‘Maak kennis met:‘. 

Dit keer gaan we in gesprek met Simone da Silva, directeur van DIG IT UP. DIG IT UP heeft naam gemaakt als dé schatgraver van de Rotterdamse stadscultuur. Onbekend beeld- en geluidsmateriaal wordt ‘opgediept’ en voor altijd ontsloten als uniek erfgoed van de stad. Door middel van exposities, documentaires, publicaties, talkshows en online-platforms toont DIG IT UP zo een nieuwe stadsgeschiedenis in beeld en geluid. Simone raakte in 2017 betrokken bij DIG IT UP als AV-professional. In februari 2020 nam ze het stokje over van oprichter Evan van der Most. 

Waarom besloot je aan te vragen voor het Cultuurplan?

DIG IT UP begon in 2011 als kleine grassroots-organisatie met de Rotterdamse Zoldervondsten (ROZOVO). Langzaam groeide we door en toen we gratis een pand aan de Schiedamsedijk konden gebruiken, raakten we in een stroomversnelling. Financieel overleven van projectsubsidie naar projectsubsidie is erg uitdagend. Met een structurele ondersteuning van het Cultuurplan kunnen we doorgroeien, vooruitplannen, profesionaliseren en behouden we onze onafhankelijkheid en eigen stem.

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je werd opgenomen in het Cultuurplan?

Vreugde en opluchting. Het werk dat DIG IT UP doet doet niemand. We zijn erg blij om de verhalen en materialen van de stad de komende jaren van de ondergang te kunnen redden en de archiefwereld te mogen wakker schudden: De stem van het publiek is een essentieel onderdeel in het schrijven van de geschiedenis!

Waar ga je de komende vier jaar aan werken?

Het coronatijdperk was eigenlijk een gouden tijd voor het archief van DIG IT UP, mensen hadden tijd om in hun zolders en kelders op zoek te gaan naar materiaal. In de komende jaren willen we onze platformfunctie verder uitbreiden, onze database verrijken en nog toegankelijker maken en uiteraard mooie projecten neerzetten. Een greep uit de aanstaande projecten: 40 jaar Baroeg, Rotterdam Stripstad, Kattekwaad en Kinderspel en Reggae Rotterdam. Ook gaan we op onze nieuwe locatie aan de Nieuwe Binnenweg 13b (voorheen Black Widow) een Rotterdam-winkel starten.

DIG IT UP volgen?
Dat kan via de volgende kanalen:
Website
Facebook
Instagram

De andere Nieuwkomers volgen?
Dit interview is onderdeel van een interviewreeks, ‘Maak kennis met‘. Elke donderdag stelt een ‘Nieuwkomer’ (een nieuwe instelling in het Cultuurplan) zich voor, Bent u benieuwd naar de plannen van de andere Nieuwkomers? 

LEES HIER DE OVERIGE INTERVIEWS IN DE REEKS