Gepubliceerd op:

3 juni 2021

Maak kennis met: De Dépendance


Aad Hoogendoorn

In het Cultuurplan 2021-2024 zijn twintig nieuwe instellingen opgenomen. Nog niet eerder zaten er zoveel ‘Nieuwkomers’ in een Cultuurplan. Wie de Nieuwkomers zijn, wat ze doen en -vooral- waar ze de komende vier jaar aan gaan werken, leggen de nieuwe instellingen uit in ‘Maak kennis met:‘. 

Dit keer gaan we in gesprek met Thijs Barendse, politicoloog, programmamaker én directeur van De Dépendance. De Dépendance is Rotterdams internationale podium voor stadscultuur en publiek debat. Zij organiseren Engelstalige lezingen, interviews en gesprekken over de grote stedelijke vraagstukken van deze tijd.

Waarom besloot je aan te vragen voor het Cultuurplan?

Na meerdere jaren op projectbasis onze programma’s te hebben gemaakt, leek het Cultuurplan ons een mooie en logische stap om meer continuïteit in onze programmering te krijgen, verder vooruit te kunnen kijken, de organisatie te bestendigen en op termijn ook uit te breiden. We hopen gestaag te kunnen groeien de komende jaren.

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je werd opgenomen in het Cultuurplan?

Ik zal de precieze woorden niet delen (die komen niet door de censuur) maar ik was ongelooflijk blij en trots. Het was tegelijkertijd ook een gek moment: de pandemie zorgde voor flinke beperkingen in wat we konden doen en we waren zoekende naar goede manieren om ook zonder fysiek publiek waardevol te zijn voor de stad. Dat is een ongoing process, waar we ook veel van leren.

Waar ga je de komende vier jaar aan werken?

Op dit moment zijn we druk bezig organisatorisch en bestuurlijk een aantal zaken goed te regelen. Ook maken we een podcast-serie en bekwamen we onszelf in het maken van mooie audio-producties. De kennis en kunde die we daarbij nu opdoen willen we ook de komende jaren blijven inzetten als we (hopelijk) weer bovenop elkaar kunnen kruipen in slecht geventileerde zaaltjes.

De Dépendance volgen?
Dat kan via de volgende kanalen:
Facebook
Twitter
Website

De andere Nieuwkomers volgen?
Dit interview is onderdeel van een interviewreeks, ‘Maak kennis met‘. Elke donderdag stelt een ‘Nieuwkomer’ (een nieuwe instelling in het Cultuurplan) zich voor, Bent u benieuwd naar de plannen van de andere Nieuwkomers? 

LEES HIER DE OVERIGE INTERVIEWS IN DE REEKS