Gepubliceerd op:

25 mei 2021

Maak kennis met: Club Gewalt


In het Cultuurplan 2021-2024 zijn twintig nieuwe instellingen opgenomen. Nog niet eerder zaten er zoveel ‘Nieuwkomers’ in een Cultuurplan. Wie de Nieuwkomers zijn, wat ze doen en -vooral- waar ze de komende vier jaar aan gaan werken, leggen de nieuwe instellingen uit in ‘Maak kennis met:‘. 

Dit keer gaan we in gesprek met Rick Mouwen en Anne van de Wetering, zakelijk leider en dramaturg van het collectief, Club Gewalt. Club Gewalt is een muziek- en performance-collectief uit Rotterdam, bestaande uit acht millennials. Zij creëren, componeren, produceren en performen zelf-geïnitieerde voorstellingen waarbij de muziek altijd het uitgangspunt is.

Waarom besloot je aan te vragen voor het Cultuurplan?

We wilden graag een volgende stap zetten met ons collectief: meer verschillende en grotere projecten produceren en daarmee ook een groter publiek bereiken. Op artistiek gebied wilden we ons verder bekwamen in het maken van opera’s en musicals en onze eigen stijl daarin verder ontwikkelen.

Om deze doelstellingen te realiseren is een structurele organisatie nodig met structurele financiering. Vandaar dat we een aanvraag deden voor het Cultuurplan 2021-2024. Daarbovenop geeft opname in het Cultuurplan ons de kans onze organisatie te professionaliseren en verduurzamen zodat we de komende jaren voorstellingen, concerten en audiowerken kunnen blijven maken.

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je werd opgenomen in het Cultuurplan?

We waren euforisch! En we bloosden van de mooie feedback die we kregen van de RRKC. Toen we later hoorde dat we een extra structurele bijdrage voor kregen Fair Pay, was dat extra motiverend om onze Fair Practice-doelstellingen versneld te integreren.

Waar ga je de komende vier jaar aan werken?

We blijven eigentijdse en eigenwijze opera’s maken zoals onze r&b-opera WH0DUN!T$ en lifestyle-opera Life, oh Life. Naast ons alter-ego Herr Hamsterfleisch introduceren we de komende jaren meerdere performance-bands. Deze performance-bands zijn alter-ego’s van ons collectief, waarmee we een specifieke muzikale stijl onderzoeken en presenteren in de vorm van een pop-band. Ook ontwikkelen we twee stadsprojecten. Een monument voor het water in de stad en een concept-album over de Maasvlakte. Met deze projecten willen we het hele jaar door toegankelijk zijn voor Rotterdammers en bezoekers.

Op dit moment maken we Antropoceen, de musical. Dystopisch eco-tainment over hoe de mens de aarde vernietigt. Als het tegen die tijd weer mag gaat de voorstelling eind augustus in première tijdens O. festival in Rotterdam.

Club Gewalt volgen?
Dat kan via de volgende kanalen:
Instagram
Facebook
Spotify
Website

De andere Nieuwkomers volgen?
Dit interview is onderdeel van een interviewreeks, ‘Maak kennis met‘. Elke donderdag stelt een ‘Nieuwkomer’ (een nieuwe instelling in het Cultuurplan) zich voor, Bent u benieuwd naar de plannen van de andere Nieuwkomers? 

LEES HIER DE OVERIGE INTERVIEWS IN DE REEKS