Gepubliceerd op:

20 mei 2021

Maak kennis met: Cross Comix


Floris Vink

In het Cultuurplan 2021-2024 zijn twintig nieuwe instellingen opgenomen. Nog niet eerder zaten er zoveel ‘Nieuwkomers’ in een Cultuurplan. Wie de Nieuwkomers zijn, wat ze doen en -vooral- waar ze de komende vier jaar aan gaan werken, leggen de nieuwe instellingen uit in ‘Maak kennis met:‘. 

Dit keer gaan we in gesprek met Monique van Gool, zakelijk leider van het festival Cross Comix. Cross Comix is een platform voor visual storytelling en weet een breed publiek te overtuigen van het beeldverhaal (strips en graphic novels) als volwassen kunstvorm. Verrassende en eigenzinnige kruisbestuivingen worden mogelijk gemaakt door beeldverhalen te koppelen aan andere kunstdisciplines en de actualiteit. Cross Comix signaleert en verbindt talent, deelt kennis en biedt een podium aan beeldmakers waarmee het een significante bijdrage levert aan de de zichtbaarheid van beeldverhalen in Nederland

Waarom besloot je aan te vragen voor het Cultuurplan?

De aanvraag was nodig omdat onze activiteiten een meerjarig karakter hebben. Om te kunnen bouwen en verder groeien hadden we een grotere financiële armslag nodig. 

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je werd opgenomen in het Cultuurplan?

Superblij! Dit is een opsteker waar we ongelofelijk blij mee zijn. We hebben nu de ruimte om onze doelstellingen te behalen. Opname in het Cultuurplan is een goede basis om te groeien en het hele jaar door onze activiteiten te produceren.

Waar ga je de komende vier jaar aan werken?

De missie is het beeldverhaal naar een breder publiek te brengen. Er zijn, bijvoorbeeld, inmiddels de nodige vrouwelijke makers, maar het bereik onder vrouwen is nog beperkt. De opmars van het beeldverhaal is een wereldwijd fenomeen, maar het publiek in Nederland is nog niet zo divers.
Veel genres maken van het medium gebruik, of het nu literaire, journalistieke, wetenschappelijke of informatieve uitingen zijn. Het beeldverhaal heeft van nature een overlap met andere disciplines, zoals film, literatuur en beeldende kunst. We willen een bijdrage aan het verhalende klimaat in Nederland leveren. In vier jaar tijd hebben we binding ontwikkeld met een breed samengesteld publiek: divers in leeftijd en (culturele) achtergrond – maar bovenal nieuwsgierig.

Cross Comix volgen?
Dat kan via de volgende kanalen:
Instagram
Facebook
Website

De andere Nieuwkomers volgen?
Dit interview is onderdeel van een interviewreeks, ‘Maak kennis met‘. Elke donderdag stelt een ‘Nieuwkomer’ (een nieuwe instelling in het Cultuurplan) zich voor, Bent u benieuwd naar de plannen van de andere Nieuwkomers? 

LEES HIER DE OVERIGE INTERVIEWS IN DE REEKS