Gepubliceerd op:

28 januari 2021

Anne Vegter nieuwe stadsdichter van Rotterdam


Foto: Lin Woldendorp Lumen

Anne Vegter is de nieuwe stadsdichter van Rotterdam. In het Bibliotheektheater werd zij donderdag officieel benoemd door wethouder Judith Bokhove. Inmiddels oud-stadsdichter Dean Bowen heeft het stokje overgedragen aan zijn opvolger, die de komende twee jaar deze rol gaat vervullen. De stadsdichter heeft de taak om jaarlijks meerdere stadsgedichten over Rotterdam, haar inwoners en de Rotterdamse actualiteit te schrijven en te presenteren.

Over Anne Vegter
Anne Vegter is dichter, prozaïst en toneelschrijver. Vanaf 1989 schrijft ze enkele kinderboeken, zoals De dame en de neushoorn, waarvoor ze de Woutertje Pieterse Prijs ontvangt. In 1991 wordt haar eerste gedichtenbundel Het veerde gepubliceerd. Naast het schrijven van gedichten en kinderboeken richt Vegter zich ook op proza en toneelstukken. De scheidslijnen tussen de verschillende genres houdt zij zo vloeiend mogelijk. In 2004 ontvangt Anne Vegter de Anna Blaman Prijs voor haar hele oeuvre en in 2005 is ze samen met Antoine Uitdehaag en Anna Enquist laureate van de Taalunie Toneelschrijfprijs, voor het stuk Struisvogels op de Coolsingel. Ook wint ze de Awater Poëzieprijs 2011 voor haar bundel Eiland berg gletsjer. Van 2013 tot 2017 is ze Dichter des Vaderlands; zij is de eerste vrouw die dit ereambt van Ambassadeur voor de Vaderlandse poëzie voor haar rekening neemt. Op 1 april 2015 wordt Anne Vegter benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten en in 2019 volgt ze als voorzitter Gijs Scholten van Aschat op, die het voorzitterschap twee jaar vervulde. In 2020 komt haar zesde dichtbundel Big data uit.

Plannen
Nu neemt Anne Vegter de rol van Rotterdamse stadsdichter op zich. In de komende twee jaar wil zij zich profileren als stadsnomade die de verschillende ‘ritmen’ van de wijken waarneemt. Een stad verhoudt zich tot de context van Nederland; Rotterdamse urgenties zijn evengoed zichtbaar op nationaal niveau. De stadsdichter gaat erop uit om tegenstrijdige stemmen in eigen stad te horen: divers, jong, oud. Vegter wil maandelijks een online spreekuur houden voor Stadsdromers. Stadspoëzie ontstaat door luisteren, kijken en nadenken. Een stadsdichter zoomt uit en schrijft over de plek waar we leven en de kwetsbare tijd waarin we ons bevinden. Vegters gedichten willen vitaliseren.

Alle gedichten en projecten van de stadsdichter zijn te vinden op stadsdichter010.nl en op Instagram via @stadsdichter010.