Gepubliceerd op:

28 september 2018

René Geerlings artistiek directeur Maas


Per 1 januari 2021 wordt René Geerlings artistiek directeur van Maas theater en dans in Rotterdam. Geerlings neemt de functie over van Moniek Merkx, die Maas artistiek leidt sinds de oprichting in 2013. Merkx blijft na deze wisseling aan bij Maas als vaste maker en zal ook daarbuiten projecten doen. Geerlings is sinds 2013 artistiek leider van Theatergezelschap BonteHond, Almere.

Maas bestaat vijf jaar. Merkx verbond universele thema’s met schoolpleinverhalen. Ze zette een grote variatie aan mensen op het podium die zichzelf, rolmodellen of (anti)helden speelden. Daarnaast bood zij vele gastmakers en jonge talenten een kans om een voorstelling bij Maas te maken. Wat al deze Maasvoorstellingen elkaar verbindt is dat ze beeldend, fysiek en actueel zijn.

Moniek over René:

“René heeft bij BonteHond bewezen een eigen, uitgesproken smaak te hebben. Met zijn kinderhart op de juiste plaats is hij spectaculair wendbaar, grappig en ontroerend. Zijn fysieke en beeldende stijl sluit goed aan bij Maas en Rotterdam. Volgens mij gaan we met z’n allen onder zijn inspirerende leiding een gouden toekomst tegemoet.”

BonteHond

Sinds 2013 is René Geerlings artistiek leider bij BonteHond in Almere. In die zes jaar groeide het theatergezelschap uit van productiehuis tot internationaal gezelschap met voorstellingen van Almere tot aan India. Met zijn kenmerkende fysieke en anarchistische stijl wakkert Geerlings de verbeelding van kinderen aan en roept hij op tot gezonde ongehoorzaamheid. En dit alles op een manier die ook de volwassenen uitdaagt om weer net zo’n open kijker te worden als kinderen van oorsprong zijn.

Zilveren Krekel

Zijn eerste peutervoorstelling bij BonteHond, AaiPet, werd beloond met een Zilveren Krekel. Voor 2020 staat de eerste grote zaal-productie van Geerlings gepland: Het juffenballet, die BonteHond en Maas theater en dans samen zullen produceren. Het bestuur van BonteHond zal in de loop van 2019 een nieuwe artistiek leider benoemen die de succesvolle koers zal voortzetten.

Bron: Maas theater en dans