Gepubliceerd op:

18 september 2018

Birgit Donker nieuwe directeur Nederlands Fotomuseum


Foto: Vincent Mentzel

Birgit Donker wordt per 15 november directeur van het Nederlands Fotomuseum. Zij volgt Ruud Visschedijk op, die onlangs directeur werd bij KCR. Donker is directeur van het Mondriaan Fond. Daarvoor werkte ze onder meer als hoofdredacteur en kunstverslaggever.

Hugo Bongers, voorzitter van de Raad van Toezicht: ”Met Birgit Donker versterkt en verbreedt het museum zijn basis als erfgoedinstelling. Haar eerdere ervaring als hoofdredacteur van NRC Handelsblad verbreedt onze blik op de mediawereld die al anderhalve eeuw van groot belang is voor de ontwikkeling van de fotografie als medium om de wereld te leren kennen en te begrijpen.”

Birgit Donker: “Het Nederlands Fotomuseum is hét nationale museum voor fotografie en visuele cultuur. Het beheert een schat aan beelden van onder veel meer Ed van der Elsken en Viviane Sassen en het heeft een dynamisch expositiebeleid, met nu een tentoonstelling rond het werk van Cas Oorthuys en Charlotte Dumas die de collectie belicht. Wat het museum is en doet mag nog meer voor het voetlicht worden gebracht en daar wil ik graag aan bijdragen.”

Donker trad in 2012 aan bij het Mondriaan Fonds en stond daar voor de taak de gevolgen van de bezuinigingen op erfgoed en vooral ook beeldende kunst (ruim dertig procent) op te vangen. In het beleid van het fonds stonden zichtbaarheid, samenwerking en opdrachtgeverschap centraal. Inmiddels heeft het fonds extra geld gekregen, onder andere voor talentontwikkeling van kunstenaars en voor cultureel erfgoed.

Donker trad de afgelopen jaren ook op als voorzitter van Beeldende Kunst Nederland, het overlegforum dat onder andere de honorariumrichtlijn beeldend kunstenaars ontwierp.

Bron: Nederlands Fotomuseum