Gepubliceerd op:

8 juni 2018

Rotterdamse nominaties VSCD-prijzen


Revolutionary Road foto: Sanne Peper

Vorige week werden de nominaties voor de VSCD-Toneelprijzen 2018 bekend gemaakt. Ook dit jaar zijn daar weer Rotterdamse nominaties bij.

Theo d’Or

Alejandra Theus is genomineerd voor de Theo d’Or voor haar rol als April Wheeler in Revolutionary Road van Theater Rotterdam en Toneelschuur Producties. De jury: “Theus absorbeert het leed van Wheeler en geeft het in al haar grilligheid weer, zonder een moment de controle te verliezen. Radeloosheid, woede, kinderachtigheid, ondraaglijk verdriet en – uiteindelijk – totale desillusie; ze draagt het op haar schouders, maar weet dat zodanig te doseren dat je je als toeschouwer volledig met haar blijft identificeren.” De Theo d’Or wordt jaarlijks uitgereikt voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol.

Mimeprijs 2018

Ook de mimejury koos haar nominaties voor dit seizoen. Headroom van Boogaerdt/VanderSchoot, Erik Whien en Theater Rotterdam werd in deze categorie genomineerd voor de VSCD Mimeprijs 2018. De jury: “De donkerte van een volkomen verduisterde theaterzaal is het startpunt van deze geheimzinnige reeks taferelen, die stills lijken uit een surrealistische film. Hoe de vijf spelers de scènewisselingen in de donkerslagen voor elkaar krijgen is een staaltje pure theatermagie.”

De jury’s

De Nederlandse Toneeljury 2018 bestaat uit: Ferry Mingelen (voorzitter), Walther van den Heuvel (vice- voorzitter, hoofd programmering, Theater Rotterdam), Cecile Brommer (dramaturg), Sander Janssens (journalist, Theaterkrant.nl), Keimpe de Jong (programmeur, Zwolse Theaters), Anneke van der Linden (programmeur, de Nwe Vorst), Christiaan Mooij (artistiek coördinator, De Meervaart), Mirjam van Tiel (directeur, Theater Hanzehof).

De VSCD-Mimejury 2018 bestaat uit: voorzitter Jasper Damsteegt (directeur, Schouwburg Kunstmin Dordrecht), Michèle Bouwmans (programmeur Lux Nijmegen), Marlies Heuer (actrice), Irene Pronk (directeur, Theater Het Kruispunt Barendrecht) en Nicole van Vessum (directeur, De Parade).

Uitreiking

De prijzen worden op 16 september uitgereikt, traditiegetrouw tijdens het afsluitende Gala van het Nederlands Theater Festival.

Relevante links

Overzicht genomineerden