Gepubliceerd op:

8 juni 2018

Cultuureditie Atlas voor gemeenten


Op 30 mei werd de nieuwe editie van de Atlas voor gemeenten gepresenteerd, waarbij ook de eerste resultaten van de Regionale Cultuurindex werden gepresenteerd.

Regionale Cultuurindex

De Boekmanstichting ontwikkelde de Regionale Cultuurindex in samenwerking met Atlas voor gemeenten. De nieuwe Atlas heeft in zijn geheel cultuur als thema. Tijdens de conferentie, die plaatsvond in Culturele Hoofdstad 2018 Leeuwarden, was tevens speciale aandacht voor cultuurregio’s.

Cultuur in de provincie

De regionale cultuurindex laat zien dat er grote verschillen zijn tussen steden en regio’s in Nederland. Het culturele aanbod is per inwoner in Amsterdam zes keer zo groot als in de stad met het minst rijke cultuuraanbod: gemeente Nissewaard. De provincie Groningen heeft haar inwoners op cultureel gebied bijna drie keer zoveel te bieden als de provincie Flevoland.

Rotterdam op de ranglijst

Rotterdam neemt op de lijst de zeventiende plek in, met relatief weinig cultureel erfgoed en podiumkunsten. De top drie van de lijst wordt ingenomen door de steden Amsterdam, Maastricht en Leeuwarden.

Relevante links

Atlas voor gemeenten