Gepubliceerd op:

25 mei 2018

Museumprijs voor Maritiem Museum


Het Maritiem Museum Rotterdam heeft de BankGiro Loterij Museumprijs 2018 gewonnen. Daarmee wint het museum een jaar lang de titel ‘museum van het jaar’ en kreeg het een cheque van €100.000 om een interactieve techniekwerkplaats te realiseren in de museumhaven.

Recordaantal stemmen

Ruim 113.500 mensen, een recordaantal, stemden op de publieksprijs. Daarmee is de BankGiro Loterij Museumprijs dit jaar de grootste culturele publieksprijs. Het Maritiem Museum kreeg ruim 42.000 stemmen (bijna 38%). Nooit eerder haalde een museum zoveel stemmen. De twee andere genomineerden, Science Centre Delft en GeoFort in Herwijnen, kregen respectievelijk 39.000 (34%) en 32.000 (28%) stemmen.

BGL Museumprijs

De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden te belonen en een breed publiek bij deze musea te betrekken. De prijs wordt uitgereikt sinds 1990. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn onder andere TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).