30 april 2018
Rotterdammers op Shortlist Prix de Rome

De internationale jury van de Prix de Rome heeft vier architecten geselecteerd voor de shortlist van de Prix de Rome 2018. De genomineerden zijn: Alessandra Covini / Studio Ossidiana, Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademacher de Vries. Een mooie opsteker voor de stad, want twee van de genomineerden wonen en werken in Rotterdam.
Open call: Low Pressure
De keuze is gemaakt uit zesenzestig inzendingen van architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten in reactie op de open call die zich toespitste op een ontwerpinterventie voor een landelijke locatie in Oost-Groningen.
Motivatie Shortlist
Alessandra Covini (Milaan 1988, eigenaar Studio Ossidiana, Rotterdam)
De jury is gefascineerd door Alessandra Covini’s goed uitgevoerde voorstel voor een systeem voor nieuwe vormen van collectiviteit. Zij toont affiniteit met het gebied door de bestaande typologieën van de gebouwen in de omgeving te bestuderen en als uitgangspunt van haar ontwerp te nemen. Zij probeert voor dit voorstel op een andere schaal te werken en de jury ziet potentie in de vervolgstappen die zij kan maken.
Katarzyna Nowak (1985 Czestichowa/Polen, werkt bij MVRDV, Rotterdam)
De jury was onder de indruk van de maquette die Katarzyna Nowak maakte als onderdeel van haar project ‘Four Chambers’. Zij ontwierp een aantal krachtige ruimtes in het landschap. Het feit dat deze ruimtes zich onder de grond bevinden is tegelijkertijd onrealistisch en interessant. Dat is wat de jury aantrok, evenals de ruimtelijke kwaliteit en de inventieve wijze waarop Nowak vooruit kijkt.
Eindronde: High Pressure
Alle genomineerden worden voor de eindronde uitgedaagd een fictief ontwerp te maken voor het Sixhaven-gebied in Amsterdam.
Over Prix de Rome
De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor architecten onder de 35 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde architecten en beeldend kunstenaars te traceren en te stimuleren. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds werkt hierin samen met o.a. Het Nieuwe Instituut en uitgeverij nai010.
Bron: Prix de Rome