Gepubliceerd op:

3 april 2018

Terugblik bijeenkomst nieuwkomers


Op 22 maart vond in de Pauluskerk de tweede bijeenkomst plaats voor de 18 nieuwe instellingen in het Cultuurplan 2017-2020.

De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur heeft in zijn advies over het Cultuurplan 2017-2020 ruimte gecreëerd voor nieuwe aanvragers, omdat deze bijdraagt aan vernieuwing, diversiteit en dynamiek van de Rotterdamse cultuursector. Het resultaat na besluitvorming in de Gemeenteraad was dat 18 (nieuwe) culturele organisaties voor het eerst in aanmerking komen voor cultuurplansubsidie in de periode 2017-2020: A Tale of a Tub, Caesar, Charlois Speciaal, De Nieuwe Lichting, De Player, Designplatform Rotterdam, Future in Dance, Garage Rotterdam, Xclusive Company (voorheen Got Skills), Punt 5, Roodkapje, Roots & Routes, Rotown Magic, Studio de Bakkerij, URLAND, Verhalenhuis Belvédère, WaaR Art and Culture en Watch That Sound.

Eerste bijeenkomst

In januari 2017 organiseerde de RRKC in de Pauluskerk een gesprek met deze nieuwe instellingen.
Belangrijke uitkomst was dat er zich een netwerk vormde en dat er behoefte was om verder te kunnen professionaliseren. Deze lagen op het vlak van personeel en organisatie, marketing en publiciteit, en financiën.

Tweede bijeenkomst

In de tweede bijeenkomst op 22 maart stond het onderwerp financiën centraal. Daarin vertelden de organisaties waar zij nu staan en welke stappen ze hebben ondernomen op weg naar professionalisering en groei. Daarna gaf Marc Pil een inspiratiesessie over bedrijfsvoering en financiën. Tot slot gingen zij in gesprek met hun grootste financiers – Olga Smit en Christian Melsen van de afdeling Cultuur van de gemeente Rotterdam, en Maarten de Voogd van de Vereniging van Rotterdamse Fondsen – over de vraag hoe de financiële mogelijkheden van gemeente en fondsen optimaal zouden kunnen aansluiten op de ontwikkelingen in de cultuursector en hoe de communicatie over en weer kan worden verbeterd. Voor de deelnemende partijen is door de RRKC een verslag gemaakt.