Gepubliceerd op:

6 november 2017

Rotterdamse kunstenaars genomineerd voor Prix de Rome


Op 1 december opent de tentoonstelling met het werk van de vier kunstenaars die zijn genomineerd voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2017 in de Kunsthal. Vanaf dat moment kan iedereen kennismaken met het nieuwe werk van Melanie Bonajo, Saskia Noor van Imhoff, Rana Hamadeh en Katarina Zdjelar. De laatste twee wonen en werken in Rotterdam. De bekendmaking van de winnaar is op vrijdagmiddag 15 december.

Katarina Zdjelar (Belgrado/Servië, 1979) woont en werkt in Rotterdam. Zij studeerde onder andere aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam. In haar video’s, geluidswerken en andere projecten onderzoekt zij hoe mensen zich gedragen door via taal, stem en lichaamstaal opnieuw hun eigen identiteit uit te vinden wanneer zij zich bewegen tussen verschillende culturen. De filminstallatie die zij voor de Prix de Rome maakt is geïnspireerd op het archiefmateriaal van een dansstudio die in 1945 werd opgezet in het naoorlogse Dresden.

Rana Hamadeh (Beirut/Libanon, 1983) woont en werkt in Rotterdam. Zij deed haar master aan de Dutch Art Institute/ArtEZ in Enschede. Hamadeh ontwikkelt langdurige onderzoeksprojecten zoals haar grootschalige operaproject The Ten Murders of Josephine. Een eerste aanzet in de vorm van een interactief ‘geluidskampement’ is momenteel te zien bij Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam.

Melanie Bonajo (Heerlen,1978) woont en werkt in Amsterdam. Zij studeerde aan de Rietveld Academie en deed residencies aan de Rijksakademie in Amsterdam en ISCP in New York. Haar werk bestaat uit films, performances en installaties over technologische ontwikkelingen en de toenemende vervreemding die de hedendaagse mens ervaart ten opzichte van zijn/haar natuur.

Saskia Noor van Imhoff (Mission/Canada, 1982) woont en werkt in Amsterdam. Zij studeerde aan de Rietveld Academie en was resident bij De Ateliers en Künstlerhaus Bethanien in Berlijn. Van Imhoff maakt installaties die ontstaan uit haar fascinatie voor systemen van het tentoonstellen, archiveren en conserveren van (kunst)objecten.

Relevante links

Prix de Rome