Gepubliceerd op:

2 oktober 2017

Afscheid van Gepke Bouma


12 juni 1959 – 30 september 2017

Op zaterdagmorgen 30 september stierf onze dierbare collega Gepke Bouma. Begin vorig jaar werd Gepke ernstig ziek. Haar vooruitzichten waren niet goed. Toch heeft zij nog geruime tijd optimistisch, met haar neus vooruit, geleefd. Ze maakte korte reizen, speelde tennis en las veel. Totdat het uiteindelijk niet meer ging. Gepke is 59 jaar geworden.

Gepke Bouma was een betrokken beleidsadviseur. Ze had een kranige en doortastende persoonlijkheid, met een ferme acte de présence. Haar bevlogenheid leidde tot gedragen adviezen. We zullen haar schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid niet snel vergeten. Gepke excelleerde in een archaïsch taalgebruik dat sereen en heel persoonlijk was.

Gepke kwam in dienst bij de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur in september 2009. Haar affiniteit lag bij de beeldende kunst, het hedendaagse theater en de toen geheten ‘nieuwe media’. Ze had de uitingsvormen van de nieuwe media in de stad diepgaand onderzocht en er meerdere malen over geadviseerd.

Behalve een stevige bijdrage aan cultuurplanadviezen en diverse adviezen door de jaren heen onderzocht Gepke in het verlengde van haar werk bij de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur de geschiedenis van het Rotterdamse kunstbeleid van na de oorlog. Daarover publiceerde zij in 2012 een boek met de titel: “Een gezond en opgewekt kunstleven. Een studie in kunstbeleid te Rotterdam (1946-2011)”. Het boek is te lezen op internet.