Gepubliceerd op:

28 september 2017

Gouden Krekel voor Liefde van Maas


Foto: Phile Deprez

De voorstelling Liefde van Maas theater en dans heeft de Gouden Krekel gewonnen. Regisseur Moniek Merkx nam het felbegeerde insect in ontvangst op het Gala van het Nederlands Theater in Stadsschouwburg Amsterdam.

De jury: “Acht performers geven een innemend inkijkje in het spel der ongemakken, van voelen en gevoel. Ze doen niet wat ze zeggen en liegen met hun lichaam. Tot er aan het slot geen ontkomen meer aan is en iedereen zich overgeeft aan een van de meest ontwapenende uitsmijters van dit seizoen: een waterballet in Bollywood-sfeer. Knap wie het daarbij droog houdt. Regisseur Moniek Merkx heeft met acht performers niets minder gemaakt dan een hartstochtelijke ode aan De Liefde, een warmbloedig cadeau voor pubers, kinderen, ouders, grootouders en, ja, voor wie niet? Gul komisch, ontwapenend en onstuimig bewegingstheater op een pakkende elektronische soundtrack van Joop van Brakel, in een doeltreffend decor.”

Liefde was niet alleen genomineerd voor een Gouden Krekel, maar ook voor de VSCD Mimeprijs (juryrapport) en de Zapp Theaterprijs (juryrapport). Behalve Liefde was ook Sell Me Your Secret van Maas genomineerd voor een Gouden Krekel. Deze voorstelling werd winnaar van een Zilveren variant. Er werd meer Rotterdams talent onderscheiden. Romana Vrede, die bij Maas speelde in City of Dreams, Alleen op de wereld en Alice in Wonderland, ontving de Theo d’Or 2017. De Rotterdamse actrice begon haar carrière bij Mirjam Koen van Onafhankelijk Toneel, en ook Koen viel in de prijzen en won de ACT Award 2017.

Maas onderzoekt of de voorstelling hernomen kan worden.