Gepubliceerd op:

19 september 2017

Romana Vrede wint Theo d’Or


Actrice Romana Vrede heeft afgelopen zondagavond de Theo d’Or gewonnen, de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol, voor haar rol in de voorstelling RACE van Het Nationale Theater. De onderscheiding werd uitgereikt in de Amsterdamse Stadsschouwburg, tijdens het Gala van het Nederlands Theater, de afsluiting van het Nederlands Theater Festival.

In de toelichting op het winnen van de Theo d’Or zegt de jury: ”Romana Vrede creëert in RACE een superieure rol als Susan. IJzersterk hoe ze zich als stagiaire een centrale positie weet te verwerven en voelbaar ongemak op het toneel en in de zaal teweegbrengt. In zowel haar zorgvuldig geplaatste teksten als haar sterk fysieke aanwezigheid straalt ze uit dat ze hier een groot verhaal te vertellen heeft.”

Romana Vrede woont in Rotterdam en werkte mee aan maar liefst 30 producties van Onafhankelijk Toneel. Van 2009 tot 2013 was ze vast verbonden aan dit gezelschap als actrice en maker. Daarnaast speelde ze in meerdere voorstellingen van Maas Theater en Dans.

Hans Croiset kreeg de Louis d’Or, de mannelijke tegenhanger, voor zijn dragende optreden in het toneelstuk De Vader van Senf Theaterpartners.