Gepubliceerd op:

19 september 2017

Minister Bussemaker neemt eerste versie van Fair Practice Code in ontvangst


Op 3 oktober wordt tijdens een bijeenkomst in Veem Huis voor Performance de eerste versie van de Fair Practice Code in de kunsten aangeboden aan demissionair minister Bussemaker.

De Fair Practice Code is een kader voor duurzaam, eerlijk en transparant ondernemen en werken in kunst, cultuur en creatieve industrie. Een brede vertegenwoordiging van creatieve professionals uit vele disciplines heeft de eerste versie van de Fair Practice Code opgesteld. De code biedt concrete handvatten voor makers, cultuurwerkers, gezelschappen, instellingen, fondsen en overheden in de culturele sector. Basisprincipes zijn Fair Pay, Fair Chain en Fair Share.

De code is een praktische uitwerking van de Arbeidsmarktagenda voor de cultuur- en creatieve sector, waarvoor Kunsten ‘92 in 2016 van minister Bussemaker de opdracht kreeg en die dit najaar gereed zal zijn.

De Fair Practice Code die aan de minister overhandigd wordt, is een eerste versie. In de komende periode is het de bedoeling om met zoveel mogelijk mensen uit de culturele en creatieve wereld te onderzoeken wat er nodig is om de code te optimaliseren en praktisch inzetbaar te maken. De werkbijeenkomst op 3 oktober is een eerste stap in dat proces.

Op 2 en 3 oktober ontvangt DutchCulture vertegenwoordigers van initiatieven uit België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië die zich inzetten voor een betere arbeidsmarktpositie van kunstenaars en goed werkgeverschap van opdrachtgevers. De delegatie is aanwezig bij de bijeenkomst. Voorafgaand aan het programma vindt van 18:00 tot 19:00 uur een panelgesprek plaats. De culturele infrastructuur verschilt van land tot land, maar dat de financiële crisis en de daaropvolgende bezuinigingen impact hebben gehad op kunst en cultuur, en vooral de individuele maker, is in al deze landen duidelijk.

Programma 

18.00-19.00 uur Paneldiscussie

19.00-19.30 uur Pauze en inloop voor:

19.30-21.30 uur Fair Practice werkbijeenkomst

 

Datum: dinsdag 3 oktober

Locatie: Veem Huis voor Performance, Van Diemenstraat 408 – 410, 1013 CR Amsterdam

Aanmelden kan via deze link.