Gepubliceerd op:

7 april 2017

Wereldmuseum fuseert met Wereldculturen


Foto: Fred Steenman (Dijkstra BV)

Vanaf 1 mei gaat het Wereldmuseum in Rotterdam samen verder met het Nationaal Museum voor Wereldculturen (NMvW). Eind 2016 stelde de Rotterdamse gemeenteraad dat het museum enkel aanspraak kon maken op een jaarlijkse subsidie van vijf miljoen euro als het zou gaan samenwerken met het NMvW, deze beslissing komt dus niet als een verrassing.

Aan het AD vertelt museumdirecteur Jan Willem Sieburgh dat dit ‘een hele mooie uitkomst is’. “In juni vorig jaar stonden we op het punt van sluiten. Nog geen jaar later hebben we een subsidie van jaarlijks vijf miljoen en een prachtcollectie. Het mooie is dat het museum voor Rotterdam behouden blijft, dat de collectie behouden blijft en dat we de expertise van de mensen in Leiden erbij krijgen. Samen hebben we straks één van de mooiste etnografische collecties ter wereld.”

Sieburgh is momenteel interim-directeur en zal vanaf 1 mei zijn taken overdragen aan directeur Stijn Schoonderwoerd van het NMvW. De twee instellingen zullen onder één directeur en één Raad van Toezicht vallen. Of het Wereldmuseum op de huidige locatie blijft is nog niet duidelijk, dit hangt af van eventuele verbouwingsmogelijkheden. Wel is bekend geworden dat het Wereldmuseum een kindermuseum krijgt, over de verdere invulling hiervan wordt later meer bekend gemaakt.

Bron: MuseumActueel.nl