6 april 2017
Cinema Olanda: de inspiratie voor het Nederlands paviljoen in Venetië

Witte de With verandert in een flexibel platform voor groepen en personen die een inspiratiebron vormden voor Cinema Olanda, de presentatie van kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter in het Nederlandse paviljoen op de 57ste Biënnale van Venetië (2017). De wisselende presentaties en zes weken publiek programma worden mede-samengesteld door: Quinsy Gario (kunstenaar, dichter), Charl Landvreugd (kunstenaar, curator, schrijver), Patricia Pisters en Esther Peeren (ASCA, Universiteit van Amsterdam), New Urban Collective (Jessica de Abreu, Mitchell Esajas), en de University of Colour (Katayoun Arian, Louise Autar, Max de Ploeg).
Cinema Olanda: Platform is een tentoonstelling die zich voortdurend verder ontwikkelt, met als integraal onderdeel een zes weken durend live programma. Cinema Olanda: Platform ligt in het verlengde van Cinema Olanda, de presentatie van Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië (2017). Cinema Olanda: Platform bij Witte de With maakt de cirkel rond en brengt bovendien de hoofdthematiek uit de tentoonstelling van de in Rotterdam gevestigde kunstenaar ‘thuis’, namelijk het (inter)nationale beeld van Nederland ten opzichte van actuele veranderingen in het Nederlandse culturele en politieke landschap.
Voor het gehele programma, kijk op de website van Witte de With
Cinema Olanda: Platform bij Witte de With is ontwikkeld en georganiseerd door kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter, samen met Witte de With-directeur Defne Ayas en curator Natasha Hoare, en de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA), Universiteit van Amsterdam. Cinema Olanda is de Nederlandse inzending voor de 57ste Biënnale van Venetië, in opdracht van en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Cinema Olanda werd door de jury unaniem geselecteerd uit 68 inzendingen, omdat het project inspeelt op de tijdgeest en unieke en urgente culturele narratieven.
Cinema Olanda is georganiseerd in partnerschap met de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA), Universiteit van Amsterdam; Akademie van Kunsten (KNAW); Galerie Wilfried Lentz, Rotterdam; en Nuova Icona, Venetië. De Groene Amsterdammer is mediapartner voor het publieke programma van Cinema Olanda. Voor meer informatie over de Nederlandse inzending, zie de website van het Mondriaan Fonds.