Gepubliceerd op:

30 januari 2017

Wim Pijbes directeur Stichting Droom en Daad


Voormalig directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes is directeur geworden van de stichting Droom en Daad. Deze stichting, vernoemd naar de dichtregel „Want tussen droom en daad/ Staan wetten in de weg en praktische bezwaren” van Willem Elsschot, „wil initiatieven ontplooien gericht op het bevorderen van kunst en cultuur in Rotterdam”, staat in het eerste persbericht, dat maandag uitging. Het idee voor Droom en Daad, staat er ook in, „is ontstaan uit gesprekken die eind 2016 gevoerd zijn tussen Wim Pijbes en een van oorsprong Rotterdamse ondernemersfamilie”.

Wim Pijbes (55) was van 2000 tot 2008 directeur van de Kunsthal Rotterdam en van 2008 tot 2016 van het Amsterdamse Rijksmuseum. Onder zijn leiding ging dat in 2013 na een jarenlange verbouwing weer open, waarna de bezoekersaantallen stegen tot ruim 2 miljoen per jaar. Vorig jaar was hij kort directeur van het nieuwe privémuseum Voorlinden in Wassenaar. Ook als directeur van het Rijksmuseum is Pijbes altijd in Rotterdam blijven wonen.

De nieuwe stichting Droom en Daad is een vermogensfonds dat wil investeren op terreinen als muziek, theater, dans, architectuur, film, literatuur en beeldende kunst. De eerste investering is gedaan in het IFFR, het Internationale Filmfestival Rotterdam, dat deze week voor de 46ste keer begint. „Dat is onze eerste goede doel geworden”, zegt Wim Pijbes.

(Bron: NRC.nl)

Website Stichting Droom en Daad