Gepubliceerd op:

14 december 2015

Mondriaan Fonds zoekt curator plus kunstenaar(s) Nederlandse inzending Biënnale van Venetië


Nederlands Paviljoen Venetië, (c) Rob Docter

Het Mondriaan Fonds nodigt curatoren uit een plan te leveren voor de 57ste editie van de Biënnale van Venetië in 2017. Uit de ingezonden plannen kiest een jury volgend jaar de Nederlandse inzending. Curatoren kunnen tot en met 31 januari 2016 een beknopt plan van maximaal 2 A4 sturen naar het Mondriaan Fonds.

Het Nederlands paviljoen van de Biënnale van Venetië fungeert als een belangrijk podium dat bijdraagt aan de internationale uitstraling van kunst uit Nederland. Het maakt de productie van nieuw en actueel werk mogelijk en stelt relevante onderwerpen in de kunst en de samenleving aan de orde. Het Mondriaan Fonds is als opdrachtgever verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending en vraagt curatoren (persoon of collectief) met een beknopt te komen passend bij een statelijke manifestatie. Het gaat om plannen die een relevante ontwikkeling in de Nederlandse hedendaagse beeldende kunst in een internationale context tonen, gelaagd zijn en het (vak)publiek aan op meerdere fronten aanspreken, vooral visueel maar ook intellectueel. De jury wordt begin januari 2016 bekendgemaakt.

Aanmelden als curator?
Curatoren kunnen tot en met 31 januari 2016 een brief met CV en een beknopt plan van maximaal 2 A4 sturen naar het Mondriaan Fonds, postbus 773, 1000 AT Amsterdam, of biennale@mondriaanfonds.nl. Het plan moet in ieder geval een samenvatting van het concept van de beoogde presentatie bevatten, een gemotiveerde shortlist van de beoogde kunstenaar(s) voor de presentatie en een beknopte beschrijving van de aanpak en tijdsplanning van de realisatiefase.

Een jury stelt een shortlist van maximaal 5 plannen vast. De geselecteerde curatoren krijgen een uitnodiging om het beknopte plan uit te werken en in mei 2016 te presenteren aan de jury. Zij ontvangen hiervoor een honorarium van € 3.025 inclusief BTW. De jury kiest vervolgens het beste plan en formuleert een advies aan het Mondriaan Fonds voor de definitieve benoeming van de curator van de Nederlandse inzending.

Klik hier voor aanvullende informatie en de voorwaarden.