Gepubliceerd op:

26 oktober 2015

Mondriaan Fonds draagt bij aan collectieprogramma’s zeventien kunstmusea


Installation view The Collection Now Second Floor (2013), Van Abbemuseum. Foto: Peter Cox

Het Mondriaan Fonds kent voor de periode 2016-2017 2.530.000 miljoen euro toe aan de collectieprogramma’s van zeventien kunstmusea voor structurele aankopen van beeldende kunst en/of vormgeving na 1945. De bijdragen variëren van 50.000 tot 250.000 euro.

Kunstmusea met een belangwekkende collectie van hedendaagse beeldende kunst en/of vormgeving kunnen eenmaal per twee jaar een bijdrage vragen voor hun collectieprogramma’s met een looptijd van twee jaar. Het gaat om aankopen die binnen het collectieplan van het museum passen, (semi)permanent aan het publiek worden getoond en die voor Nederland belangrijk zijn. Ook vallen hieronder opdrachten van musea aan kunstenaars, gericht op de verwerving van een of meerdere werken voor de collectie.

De programma’s die de samenhang tussen het verzamel- en presentatiebeleid, het belang voor de Collectie Nederland, de relatie tot de eigen collectie en de kwaliteit van het collectie- en presentatieplan het beste weerspiegelen, worden gehonoreerd. Om in aanmerking te komen moeten musea een eigen aankoopbudget van ten minste 50.000 euro per jaar hebben en een soepel bruikleenbeleid hanteren.

De musea die een bijdrage krijgen zijn: Bonnefantenmuseum (Maastricht), Centraal Museum (Utrecht), Frans Hals Museum|De Hallen (Haarlem), Fries Museum (Leeuwarden), Gemeentemuseum (Den Haag), Groninger Museum (Groningen), Museum De Domijnen (Sittard), Keramiekmuseum Princessehof (Leeuwarden), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Museum Arnhem (Arnhem), SM’s Stedelijk Museum (’s-Hertogenbosch), Stedelijk Museum (Amsterdam), Stedelijk Museum Schiedam, TextielMuseum (Tilburg), Rijksmuseum Twenthe (Enschede), SCHUNCK* (Heerlen) en Van Abbemuseum (Eindhoven).

In deze ronde ging speciale aandacht uit naar het opdrachtenbeleid van de musea. De plannen van het Van Abbemuseum, Nederlands Textielmuseum, Bonnefantenmuseum en Centraal Museum werden als veelbelovend genoemd en krijgen de gelegenheid één of meerdere opdrachten aan kunstenaars uit te werken / te verstrekken.

Klik hier voor meer informatie over de Bijdrage Collectieprogramma’s.