Gepubliceerd op:

22 september 2015

Rotterdam opnieuw uitgeroepen tot één van de beste festivalsteden van de wereld


Foto: Uitreiking World Festival & Event City Award in Tuscon, Arizona

Rotterdam is opnieuw uitgeroepen tot IFEA World Festival & Event City. De prijsuitreiking vond gisteren plaats tijdens de 60e jubileumconferentie van the International Festivals and Events Association in Tucson, Arizona. Rotterdam viel als enige Europese stad in de prijzen. In totaal werd de award aan acht steden uitgereikt, waaronder Dubai, Philadelphia, Jinju City en Sydney. De prijs werd eerder aan Rotterdam toegekend in 2010.

Rotterdam wordt door de vakjury vooral geprezen om haar positieve festival- en evenementenklimaat. De stad blinkt uit in een divers festivalaanbod van grootschalige en kleinschalige succesvolle evenementen. Bovendien werken alle diensten en partijen in de stad goed samen om evenementen mogelijk te maken en nieuwe initiatiefnemers de ruimte te geven. Rotterdam is daarmee een voorbeeld voor andere steden.

De award werd maandagmiddag, 15.00 uur lokale tijd, in ontvangst genomen door Johan Moerman, directeur Rotterdam Festivals: “Het is fantastisch dat de vakjury zo lovend is over Rotterdam. Dat is een verdienste van alle festivalorganisatoren in onze stad. Het is een waardevolle erkenning voor de koers die we met ons festival- en evenementenbeleid hebben ingezet. Ik kan dan ook niet anders dan trots zijn op de internationale waardering die we hiermee als stad oogsten”.

Hans den Oudendammer, CEO Stichting Rotterdam Topsport: “Vanzelfsprekend is het altijd geweldig een mooie prestigieuze prijs in de wacht te slepen. Het bewijst telkens weer dat Rotterdam er internationaal uitspringt, dankzij de culturele festivals en topsportevenementen die in Rotterdam plaatsvinden. Rotterdam Topsport is er trots op hieraan een bijdrage geleverd te hebben. Natuurlijk ook alle eer aan de organisatoren van de topsportevenementen”.

Naast Rotterdam wonnen de Australische steden Coffs Harbour, Newcastle en Sydney. In de Verenigde Staten vielen Louisville (Kentucky) en Philadelphia (Pennsylvania) in de prijzen en ook Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) en Jinju City (Zuid Korea) mogen zich World Festival & Event City 2015 noemen.

“Het is prachtig dat Rotterdam zich als enige Europese stad in dit rijtje van wereldsteden mag noemen”, vindt burgemeester Ahmed Aboutaleb. “De prijs is een bekroning op het werk en de creativiteit van al die Rotterdammers die zich al jaren gezamenlijk inzetten voor een blijvend onderscheidend en kwalitatief festivalaanbod in onze stad. Een prachtig resultaat waar we met elkaar trots op mogen zijn”.

De IFEA World Festival & Event City Award is in het leven geroepen om de wereldwijde festival- en evenementensector te stimuleren en zorgt voor een benchmark van festivalsteden over de hele wereld. Voor het slagen van een festival is een positieve samenwerking met de lokale omgeving onontbeerlijk. De inzendingen zijn beoordeeld door een internationale vakjury bestaande uit experts uit de branche.

IFEA staat voor International Festivals and Events Association. Het is een in Idaho (Verenigde Staten) gehuisveste netwerkorganisatie, waar meer dan 2000 professionals uit de internationale festival- en evenementenwereld bij aangesloten zijn. IFEA gelooft in de verbindende kracht van festivals wereldwijd en heeft als doel om hen die werkzaam zijn in het veld te inspireren en te steunen. Het netwerk heeft leden uit 38 landen en 5 continenten.

Bekijk hier het filmpje van de prijsuitreiking.