Gepubliceerd op:

20 augustus 2015

Bijeenkomst Cultureel Ondernemerschap


Pilot Cultureel Ondernemen. Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en OBJECT Rotterdam, 2015

Het Stimuleringsfonds en OBJECT Rotterdam organiseren een serie bijeenkomsten over nieuwe vormen van cultureel ondernemerschap. In drie sessies biedt het programma zowel inzicht en informatie als praktische handreikingen aan kleine studio’s en starters in de creatieve sector, die zich met (vrije) vormgeving bezig houden.

Aan bod komen voor de creatieve ondernemer essentiële onderwerpen zoals organisatie, communicatie, presentatie en strategie. Het doel van het programma is concreet deelnemers voor te bereiden op een overtuigende presentatie tijdens de DDW in Eindhoven, de Salone del Mobile in Milaan of een andersoortige beurs of presentatie. Diverse sprekers en ontwerpers vertellen over hun ervaring op gebied van strategie, sales, sponsoring of fondsenwerving, waaronder: Annemartine van Kesteren, Jólan van der Wiel, Simon van Esch en Martijn Nekoui.

Programma
De programma’s van de drie sessies zijn als volgt:

Woensdag 9 september, 14.00-17.00 uur

 • Introductie: Anne van der Zwaag, directeur van designbeurs OBJECT Rotterdam
 • Presentatie: Annemartine van Kesteren, design curator Museum Boijmans Van Beuningen en verantwoordelijk voor de collectie eigentijds design en de Design Column.
 • Ondernemen: Simon van Esch, hij staat aan het hoofd van familiebedrijf Van Esch en is oprichter en eigenaar van het designlabel en de gelijknamige webshop Functionals.
 • Communicatie: Rindor Golverdingen, creative director van studio Vruchtvlees dat off- en online identiteiten, websites, campagnes en boeken voor het culturele en commerciële veld ontwerpt.

Woensdag 16 september, 14.00-17.00 uur

 • Introductie: Anne van der Zwaag, directeur van designbeurs OBJECT Rotterdam
 • Presentatie: Stijn Roodnat, co-founder van het nieuwe designplatform label Breed dat de samenwerking tussen ontwerpers en producenten op allerlei manieren stimuleert.
 • Ondernemen: Jólan van der Wiel, ontwerper die zich richt op nieuwe technieken en onorthodoxe materialen, en samenwerkt met modevormgever Iris van Herpen en Benthem Crouwel Architecten.
 • Communicatie: Gervaise Coebergh, founder en directeur van Coebergh Communicatie & PR, verantwoordelijk voor de PR van premium merken zoals Rituals, Hermes, Vogue maar ook grote events waaronder het Amsterdam Light Festical en ontwerpers zoals Aziz en Edwin Oudshoorn.

Woensdag 23 september, 14.00-17.00 uur

 • Introductie: Anne van der Zwaag, directeur van designbeurs OBJECT Rotterdam
 • Presentatie: Martijn Nekoui, oprichter en eigenaar van MOAM, een platform dat jonge modevormgevers koppelt aan de grote namen uit de Nederlandse mode-industrie, zoals Doutzen Kroes, Viktor&Rolf en Inez&Vinoodh Margreeth Olsthoorn, maar ook bijvoorbeeld de HEMA.
 • Ondernemen: Jacob van Rijs, is oprichter en partner MVRDV, een van de grootste en meest succesvolle architectenbureaus van Nederland.
 • Communicatie: Gerrit Vos, oprichter en eigenaar van designstudio Workshop of Wonders, gericht op interieurprojecten, meubelontwerp maar ook op de presentatie van internationale designers en labels in de hiertoe ingerichte showroom en galerie.

Aanmelden
Aanmelden kan door voor 31 augustus 2015 je CV en motivatie te sturen naar: anne@objectrotterdam.com
Deelname is kosteloos maar de plaatsen zijn beperkt. Per sessie kunnen 25 ontwerpers deelnemen.

Terugblik eerste pilot Cultureel Ondernemen
In het voorjaar van 2015 organiseerden het Stimuleringsfonds en OBJECT Rotterdam de eerste pilotcursus over nieuwe vormen van cultureel ondernemerschap, zie voor meer informatie de terugblik op deze bijeenkomst.