Gepubliceerd op:

23 juni 2015

Between Realities wint Gouden Medaille op PQ 2015


Het team van curatoren van "Between Realities". foto: Tineke de Lange

Between Realities is een project waarbij ontwerpers en kunstenaars in de publieke ruimte van Praag aan het werk gaan, in plaats van hun werk tentoon te stellen. Hun plan is erop gericht om de bezoeker van de Praag Quadriënale of een nietsvermoedende voorbijganger de stad op een andere manier te laten ervaren en zijn of haar perspectief op de stad te laten kantelen.

Het team van curatoren, bestaande uit de Rotterdamse Anne Karin ten Bosch (voorzitter), Sanne Danz, Sigrid Merx, Iris Schutten en Ester van de Wiel, nodigde de volgende ontwerpers en kunstenaars uit om aan Between Realities deel te nemen: Naomi Bueno de Mesquita, Carly Everaert, Katja Heitmann, Julian Hetzel, Vinny Jones, Rick van der Linden, Maarten van Otterdijk, Hieke Pars, Eva Schippers en Florian de Visser.

De jury was onder de indruk van de complexiteit van het concept: ‘in essentie wordt scenografie gebruikt om de stad te begrijpen en dit daagt ons vervolgens uit om weer na te denken over wat scenografie is en teweeg kan brengen. Het documentatieproces maakt het mogelijk dat dit project ook na de PQ nog een voortdurende invloed heeft.’

Platform-Scenography is erg trots te worden geëerd met deze prijs en is de jury dankbaar voor hun waardering van het project.

De focus in Between Realities ligt vooral op het spanningsveld tussen enerzijds de toenemende Disneyficatie van de binnenstad van Praag en de mate waarin, vooral in de zomer, deze volledig op de behoeftes, wensen en verwachtingen van toeristen is ingericht en anderzijds het gewone, alledaagse, onopgesmukte leven dat zich, al is het soms onzichtbaar, natuurlijk ook gewoon blijft aandienen. Hoe verhouden deze twee realiteiten zich tot elkaar?

 

Relevant nieuws