Gepubliceerd op:

24 april 2015

Bianca van der Schoot nieuwe artistiek leider RO Theater


Bianca van der Schoot. Fotografie: Sofie Knijff

Het RO Theater in Rotterdam krijgt een nieuw artistiek leider: Bianca van der Schoot. Met ingang van het seizoen 2016-2017 volgt zij Alize Zandwijk op.

Met deze benoeming wordt Van der Schoot tevens de toekomstig opvolger van Johan Simons (68). Simons gaat tussen 2017 en 2021 Theater Rotterdam oprichten, een collectief van het Ro Theater, de Rotterdamse Shouwburg, Wunderbaum en Productiehuis Rotterdam. De deelnemende organisaties krijgen een overkoepelend bestuur en moeten samen theater en talent in Rotterdam stimuleren.

Van der Schoot, die bekend is van het compromisloze duo Boogaerdt/VanderSchoot, moet dat talentgedeelte voor haar rekening nemen. Zij wil binnen het Ro Theater ‘ruimte maken voor een bouwplaats van theatermakers en kunstenaars’, zo schrijft het Ro Theater. Wat dat precies betekent is nog niet bekend, volgens een woordvoerder van het RO. ‘Wat er in Rotterdam gaat gebeuren is nieuw. Dat moet vorm krijgen. Hoe dat eruit gaat zien, is wat zij het komend jaar met oog op het kunstenplan verder gaat ontwikkelen. Tegen de zomer zullen de plannen concreter zijn dan wat we er nu over kunnen zeggen.’

De voormalig artistiek leider Alize Zandwijk gaat verder als regisseur bij het Schauspielhaus in Zürich, het Deutsches Theater Berlin en het Theater Bremen. Bij die laatste twee was zij al geregeld gastregisseur.

(Artikel overgenomen uit Volkskrant 24 april 2015)