Gepubliceerd op:

16 april 2015

Mondriaan Fonds | de Assistentiebijdrage


Gabriel Lester

Afgelopen jaar werden bij wijze van pilotproject twee samenwerkingen van Nederlandse kunstenaars ondersteund door het Mondriaan Fonds met een ‘Assistentiebijdrage’. Falke Pisano werkte een periode met de jonge kunstenaar Riet Wijnen. Gabriel Lester werkte met startend kunstenaar Jonas Lund. Op basis van de zeer positieve uitkomsten heeft het Mondriaan Fonds besloten om de Assistentiebijdrage voort te zetten, als onderdeel van de Vrije Beurs Praktijkverdieping. Deze nieuwe bijdrage staat vanaf maandag 20 april online. De eerstvolgende deadline voor aanvragen is 10 juli.

De Assistentiebijdrage is opgezet naar Zweeds model: het is al jaren één van de meest succesvolle regelingen van het Swedish Visual Arts Fund. Kunstenaar en assistent dienen samen een aanvraag in met een werkplan en een onderlinge overeenkomst. De assistent besteedt maximaal de helft van zijn tijd aan het assistentschap. Dit zorgt ervoor dat de ontwikkeling van het eigen werk voldoende aandacht krijgt. Binnen elk project is er sprake van een publieke (eind)presentatie van het door de kunstenaars gemaakte werk, waarbij wordt duidelijk gemaakt dat het werk mede tot stand is gekomen dankzij de bijdrage.

Met de Assistentiebijdrage komt het Mondriaan Fonds tegemoet aan zowel de vraag van ‘mid carreer’ kunstenaars die een volgende stap willen zetten in hun carrière, als aan de vraag van beginnende kunstenaars naar begeleiding door ervaren vakgenoten. Bij deze vorm van samenwerking snijdt het mes aan twee kanten: het geeft een impuls aan de praktijk van de meer ervaren kunstenaar doordat een belangrijk project uitgevoerd kan worden in samenwerking met een jongere kunstenaar. En de jonge kunstenaar doet waardevolle praktijkervaring op.

Hoewel ook nu al binnen verschillende regelingen van het Mondriaan Fonds een assistent opgevoerd kan worden in een projectbegroting, kan een specifieke assistentiebijdrage een goede aanvulling zijn op het aanbod voor beeldend kunstenaars van verschillende generaties.

De Assistentiebijdrage is onderdeel van de Bijdrage Vrije Praktijkverdieping voor getalenteerde kunstenaars en bemiddelaars die hun artistieke ontwikkeling en/of cultureel ondernemerschap willen bevorderen. Kijk hier voor de andere mogelijkheden die deze beurs biedt voor onder andere artistiek onderzoek, leerperiodes, werkperiodes bij gastateliers of andere vormen van praktijkverdieping in binnen- en buitenland.