Gepubliceerd op:

10 februari 2015

Gil & Moti winnen MK Award 2015


Gil & Moti, winnaars MK Award 2015.

Op vrijdagavond 6 februari 2015 werd de tweede MK Award uitgereikt aan het Israëlische kunstenaarsduo Gil & Moti. De jury looft hen om de verbinding die zij in hun werk maken ‘tussen hun persoonlijke leven en grote uiteenlopende maatschappelijke thema’s’. De MK Award bestaat uit een prijs van € 5000, en wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar wiens werk en vitaal en integer kunstenaarschap een essentiële bijdrage aan de samenleving leveren.

Gil & Moti ontvingen de MK Award uit handen van de jury voorzitter Edo Dijksterhuis, in Achter Glas, een ruimte op de tweede verdieping van de Van Nellefabriek. Het werk van Gil & Moti, evenals dat van de andere genomineerde, Nishiko, is nog tot en met het einde van Art Rotterdam te zien in De Fietsenstalling op het Van Nelleterrein. Deze presentatie kwam tot stand in samenwerking met art consultant Tanya Rumpff.

Gil & Moti
Gil (1968) & Moti (1971) wonen en werken in Rotterdam. Ze studeerden aan de Bezalel Academy of Arts and Design in Jeruzalem, en later aan het Piet Zwart Instituut. Het Israëlische kunstenaarsduo werd voorgedragen door Sandra Smets (NRC Handelsblad).

Uit het juryrapport: “De MK Award is niet een prijs voor een kunstenaar, maar een prijs voor kunstenaarschap. Het is een prijs voor het type kunstenaarschap dat we misschien het totale kunstenaarschap kunnen noemen, of het kunstenaarschap met huid en haar. Het is daarom dat de jury na ampel beraad heeft gekozen voor de genomineerden die al vele jaren, wars van trends en modes en zonder compromissen, consequent zichzelf tot inzet van hun kunst maken. Hun werk begint vaak klein, dichtbij zichzelf en geworteld in het persoonlijke leven, maar strekt zich moeiteloos uit naar uiteenlopende grote maatschappelijke thema’s: het homohuwelijk, het Israëlisch-Palestijnse conflict, individualisme en identiteit in de hedendaagse massa-maatschappij. Moeiteloos schakelen ze tussen schilderkunst, tekenen, performance, video en installatie. Het is immers allemaal deel van hun leven, dat kan worden beschouwd als het uiteindelijke, echte kunstwerk.”

Het hele juryrapport is hier na te lezen.

Jury
De winnaar werd gekozen door de onafhankelijke jury, bestaande uit Erik Bos (Galerie Nouvelles Images, Den Haag), Wim Bosch (beeldend kunstenaar; docent Academie Minerva, Groningen), Jannet de Goede (tentoonstellingsmaker de Kunsthal, Rotterdam), Alexander Ramselaar (verzamelaar en bestuurslid van Stichting C.o.C.A. / Collectors of Contemporary Art); lid van de Raad van Advies van Stichting MK Award). De jury wordt voorgezeten door Edo Dijksterhuis (freelance journalist en publicist).

MK Award in De Fietsenstalling
Naast een selectie van het werk van Gil & Moti zijn nog tot en met zondag 8 februari in De Fietsenstalling ook de bijzondere videoportretten van Gil & Moti, en Nishiko, te zien die werden gemaakt door Marieke van der Lippe. Verder zijn er edities van werk van deze kunstenaars verkrijgbaar. De opbrengst van de edities komt ten goede aan het voortbestaan van de MK Award en aan de kunstenaars.