Gepubliceerd op:

9 februari 2015

BesteBuren van start!


Vlnr Jet Bussemaker, Sven Gatz, Ahmed Aboutaleb, Geert Bourgeois, Bert Koenders (foto Jean van Lingen)

Op 8 februari is BesteBuren geopend in Rotterdam. Het feestjaar waarin Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking wordt gevierd, is nu officieel van start gegaan.

Met bijdragen van de minister-president van de Vlaamse regering Geert Bourgeois, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, de Nederlandse en Vlaamse ministers van Cultuur Jet Bussemaker en Sven Gatz, de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en de wethouder Cultuur van Rotterdam, Adriaan Visser. De Vlaamse en Nederlandse artiesten Typhoon, Jef Neve, Abdelkader Benali, Annelies Verbeke, Ann Van den Broek, Brigitte Kaandorp en Naomi Velissariou traden op in LantarenVenster te Rotterdam.

Minister-president Bourgeois kondigde aan dat Nederland en Vlaanderen niet alleen op bilateraal niveau uitwisselen maar ook gezamenlijk cultureel moeten optrekken in Europa en zelfs wereldwijd. Ook minister Sven Gatz is enthousiast: “Omdat we met Nederland onze taal en geschiedenis delen, is onze noorderbuur onze beste buur. Ik breek een lans voor een gezamenlijk boekenprogramma op tv.”

Tijdens het openingsprogramma maakte Jet Bussemaker, de Nederlandse minister van Cultuur, bekend dat Remco Campert de Prijs der Nederlandse Letteren 2015 dit najaar uit handen van de Belgische koning ontvangt. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 40.000. Remco Campert: “Mooi dat twee landen zich vinden in mij.” Meer over deze prijs: www.taalunie.org

In zijn slotwoord refereert Koenders aan de veiligheidsconferentie over de situatie in Oost-Oekraïne in München een dag eerder: “In deze roerige tijden is het belangrijk je te realiseren dat er beste buren zoals Nederland en Vlaanderen zijn.”

Meer informatie op www.besteburen.eu, Facebook en Twitter @BesteBuren #BesteBuren.