Gepubliceerd op:

4 februari 2015

BesteBuren Begint! Opening zondag 8 februari 2015


Illustratie en animatie: Tjarko van der Pol, SaltyStock

Op 8 februari 2015 gaat BesteBuren – het jaar waarin we Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking vieren – officieel van start in LantarenVenster, Rotterdam. Met bijdragen van onder meer de minister-president van de Vlaamse regering Geert Bourgeois, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, de Nederlandse en Vlaamse ministers van cultuur Jet Bussemaker en Sven Gatz, de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en de wethouder Cultuur van Rotterdam, Adriaan Visser. Bovendien zijn er bijdrages van diverse Vlaamse en Nederlandse artiesten zoals Typhoon, Jef Neve, Abdelkader Benali, Annelies Verbeke, Ann Van den Broek, Brigitte Kaandorp en Naomi Velissariou. Tijdens het openingsprogramma maken de Nederlandse en Vlaamse ministers van Cultuur, Bussemaker en Gatz, de laureaat bekend van de Prijs der Nederlandse Letteren 2015.

Het openingsprogramma is voor genodigden en vindt plaats van 16.00 tot 18.00 uur. ’s Avonds geeft pianist Jef Neve samen met special guest Typhoon een concert. Meer informatie en kaartverkoop via LantarenVenster.

Bekendmaking laureaat Prijs der Nederlandse Letteren 2015
Tijdens het openingsprogramma maken de Nederlandse en Vlaamse ministers van Cultuur, Bussemaker en Gatz, de laureaat bekend van de Prijs der Nederlandse Letteren 2015. De prijs wordt om de drie jaar toegekend aan een schrijver van wie het oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De bekroonde auteur ontvangt in het najaar van 2015 de prijs uit handen van de Belgische koning.

BesteBuren: jonge makers, verrassing, toekomstbestendig en experiment
BesteBuren start op 8 februari 2015 en eindigt op 14 februari 2016. BesteBuren gaat over cultuur in de breedste zin van het woord en staat in de teken van uitwisseling tussen Vlaanderen en Nederland. Een belangrijk onderwerp, want zoals minister Sven Gatz zegt: `Kunst breekt de onverschilligheid. Bovendien is cultuur het meest toonaangevende exportproduct van Vlaanderen en Nederland.’

Programma februari 2015 – februari 2016
Het jaar bestaat uit een programma van projecten in heel Vlaanderen en Nederland, variërend van klassiek tot cutting edge, van highbrow tot volkscultuur, en alles ertussenin. Opvallende samenwerkingen komen er onder meer met Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Design Museum in Gent en met Stichting Urban Stylistix en Street Art Belgium. Bekijk de BesteBuren-agenda hier, en een overzicht van de eerste 50 gefinancierde projecten hier. De selectie voor de tweede ronde loopt momenteel.

Matchingfonds
De Vlaamse en de Nederlandse overheid hebben een matchingfonds beschikbaar gesteld om nieuwe culturele projecten te ondersteunen. De nadruk van gehonoreerde projecten ligt op jonge makers, verrassing, toekomstbestendigheid en innovatie. Aan het Vlaams-Nederlands Huis deBuren (Brussel) en DutchCulture (Amsterdam) is gevraagd het fonds te beheren en ceremoniemeesters te zijn van het feest.

BesteBuren Uitwisselingen
Centraal bij BesteBuren staat het concept van uitwisselingen. BesteBuren roept geïnteresseerden daarom op een uitwisseling aan te gaan met een Vlaamse of Nederlandse counterpart. Dat kan zowel letterlijk als figuurlijk. Wissel eens van stoel en maak kennis met de cultuur en creativiteit aan de andere kant van de grens.

BesteBuren en Art Rotterdam
De opening van BesteBuren valt samen met de Art Rotterdam Week. Rond het weekend van 7 en 8 februari vinden in dit kader veel andere culturele activiteiten in Rotterdam plaats. Nieuw op Art Rotterdam 2015 is Intersections, een kweekvijver voor jong talent. Deze eerste editie staat in het teken van BesteBuren en bezoekers kunnen hun stem uitbrengen op hun favoriete werk. Het initiatief met de meeste stemmen wordt gehuldigd tijdens de opening van BesteBuren met de Publieksprijs Art Rotterdam-BesteBuren.

Meer informatie op www.besteburen.eu, Facebook en Twitter @BesteBuren #BesteBuren.