Gepubliceerd op:

19 januari 2015

Winnaars Open Call ‘The Future of Fashion is Now’ bekend


Winnaar Open Call ‘The Future of Fashion is Now’ in Museum Boijmans Van Beuningen, categorie professionals: CORSAGE-STUDIO. Foto: Manuel Zeeman.

Op de laatste dag van de modetentoonstelling ‘The Future of Fashion is Now’ zijn de winnaars bekend gemaakt van de Open Call. Museum Boijmans Van Beuningen en Glamcult riepen ontwerpers – zowel professionals als amateurs – op om zelf vorm te geven aan hun visie op de toekomst van de mode. Jurylid Han Nefkens riep de winnaars uit en verraste hen met een geldbedrag van €2500 namens Han Nefkens Fashion on the Edge.

De winnaar in de categorie professionals is: CORSAGE-STUDIO
‘Hat-dresses’ is gebaseerd op het uitvergroten van een hoed tot dusdanige proporties dat het evolueert tot kledingstuk. Met de outfit willen de ontwerpers een nieuwe betekenis aan het begrip ‘accessoire’ geven. Het resultaat is een collectie kledingstukken met een bijna dreigend uiterlijk: een collectie die uitnodigt tot discussie.

De winnaar in de categorie amateurs is: Fatima Khan

In haar ontwerp voerde zij het idee van minimalisme door tot in het productieproces, de hoeveelheid naaiwerk bleef tot een absoluut minimum beperkt. Zij onderzocht de weerslag daarvan op het kledingpatroon en daarmee op de vorm en het uiterlijk van het kledingstuk.

De jury prees de hoge kwaliteit van de inzendingen en merkte daarbij op dat de verschillen tussen amateurs en professionals vaak moeilijk te vinden waren. Zij waren getroffen door de originaliteit, de bijzondere vormen en de poëtische kwaliteiten van de winnende ontwerpen.
De winnaar werd bekend gemaakt door Han Nefkens, die namens het Han Nefkens Fashion on the Edge initiatief liet weten de winnaars met een geldbedrag van €2500 de mogelijkheid te geven een nieuw ontwerp te produceren. De stichting hoopt met dit gebaar een stimulans te vormen voor de getalenteerde jonge ontwerpers. Voor meer informatie, zie: www.hfcollection.org.

Publieksprijs

Gelijk met de bekendmaking van de winnaars is tevens een publieksprijs uitgereikt. Deze ging uit naar Jasna Rokegem. De publieksprijs werd bepaald door stemmen die het publiek via Facebook uit kon brengen. Ruim 2400 mensen brachten online hun stem uit.

Over Open Call
De Open Call maakte deel uit van het publieksprogramma van de tentoonstelling ‘The Future of Fashion is Now’, die tot en met 18 januari te zien was. De Open Call riep ontwerpers – zowel professionals als amateurs – op om zelf vorm te geven aan hun visie op de toekomst van de mode. Hierop stuurden 130 ontwerpers een (schets)ontwerp in, waaruit 14 werden geselecteerd voor een presentatie in de Kunst Studio, de educatieve ruimte van het museum. De Open Call werd georganiseerd in samenwerking met mediapartner Glamcult. In de jury namen plaats: Han Nefkens (Han Nefkens Fashion on the Edge), José Teunissen (gastconservator The Future of Fashion is Now), Antoine Peters (ontwerper), Rogier Vlaming (hoofdredacteur Glamcult), Ricarda Bigolin (ontwerper) en Johannes Offerhaus (student ArtEZ, winnaar van de modewedstrijd die Museum Boijmans Van Beuningen in 2009 organiseerde).