Gepubliceerd op:

12 januari 2015

MAS verwelkomt Marieke van Bommel als nieuwe directeur


Marieke van Bommel. (c) foto: Fred Ernst

Op 1 maart 2015 begint Marieke van Bommel als nieuwe directeur van het MAS | Museum aan de Stroom.

De afgelopen tien jaar was van Bommel verbonden aan het Maritiem Museum Rotterdam, waarvan de laatste twee jaren als zakelijk directeur. Met Van Bommel kiest de stad Antwerpen voor een cultuurmanager pur sang die bewees binnen een uitdagende economische context artistieke en maatschappelijke wensen te kunnen vertalen naar een reële planning en een haalbaar budget. Zij volgt Carl Depauw op, die de afgelopen tien jaar het MAS leidde en vanaf 1 maart een nieuwe functie als coördinator Kunstmusea Antwerpen zal opnemen.

Het MAS verwelkomt vanaf 1 maart een nieuwe directeur. De Nederlandse Marieke van Bommel bleek de perfecte kandidaat na een selectie uit een reeks sterke nationale en internationale sollicitanten. Ze werd gekozen door een jury waarin onder meer Paul Spies, directeur van het Amsterdam Museum, zetelde. Doorslaggevend in de selectie was de combinatie van een sterk inhoudelijk profiel, organisatorische talenten en een publieksgerichte en klantvriendelijke instelling.

Met tien jaar ervaring in het Maritiem Museum Rotterdam en als actief lid van verschillende internationale netwerken waaronder het International Congress of Maritime Museums is Marieke van Bommel geen onbekende in de wereld van de maritieme musea.

Als zakelijk directeur van het Maritiem Museum Rotterdam leidde ze de afgelopen twee jaar mee de fusie tussen het Maritiem Museum Rotterdam en het naburige Havenmuseum. Met die fusie is het museum een bijzondere rol gaan spelen in de gebiedsontwikkeling van de stad. Aanvullend bleef ze verantwoordelijk voor de sectoren Algemene zaken, Publiekszaken en Marketing en Communicatie, en leidde ze het projectbureau tentoonstellingen. Ze introduceerde het concept klantvriendelijk gastheerschap in het museum en initieerde educatieve activiteiten en publieksevenementen, waaronder een erg succesvolle museumnacht.

Van Bommel kan na een opleiding museologie aan de Reinwardt Academie en Beleids- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg terugblikken op een boeiende carrière in Rotterdam. Naar eigen zeggen is ze het meest trots op de omslag die het Maritiem Museum Rotterdam de afgelopen jaren maakte van een traditioneel ‘bootjesmuseum’ naar een familiemuseum met een brede programmering waarin ook de niet-liefhebber/kenner van het maritieme erfgoed zijn gading vindt.