Gepubliceerd op:

12 januari 2015

Hendrik Chabot Prijs 2014 voor Bik Van der Pol


Bik van der Pol Foto: Tarlis Schneider/indicefoto

Op 16 januari 2015 ontvangen de kunstenaars Bik Van der Pol (Liesbeth Bik en Jos van der Pol) de Hendrik Chabot Prijs 2014 voor beeldende kunsten. ‘Een project à la Bik Van der Pol is op de een of andere manier altijd een soort forum waarop zich een vruchtbare uitwisseling van ideeën afspeelt. Deze kunst geeft dus steevast te denken’, aldus de jury over Bik Van der Pol.

De ceremonie vindt om 15.00 uur plaats in de Burgerzaal van het Stadhuis in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb reikt de prijs uit in aanwezigheid van commissaris van de Koning Jaap Smit, tevens voorzitter van het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland.

Ter gelegenheid van deze uitreiking speelt componist, performer en beeldend kunstenaar Charlemagne Palestine vanaf 14.30 uur op het carillon van het Stadhuis. Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum verzorgt de feestrede en na afloop biedt het gemeentebestuur een ontvangst aan.

Liesbeth Bik (1959) en Jos van der Pol (1961) werken sinds 1994 samen als Bik Van der Pol. Zij werken vaak op locatie, (her)gebruiken of reactiveren soms werk van anderen en springen in op maatschappelijke actuele kwesties. De bezoeker wordt actief betrokken bij hun kunst. Deze Rotterdamse kunstenaars worden overal ter wereld gevraagd voor tentoonstellingen en projecten.

Uit het juryrapport

‘Bik van der Pol legt een bewonderenswaardige daadkracht aan de dag. Projecten à la Bik van der Pol zijn altijd tot de verbeelding sprekende fora waarop zich een intense uitwisseling van ideeën afspeelt. Deze kunst geeft dus steevast te denken. Maar wie zou concluderen dat de jury met name pure verstandelijkheid waardeert, heeft het mis. Bedachtzaamheid gaat bij Bik van der Pol gepaard met fijnzinnige ironie. En het is juist die ironie die deze aanpak zo onweerstaanbaar maakt.’

De Hendrik Chabot Prijs voor beeldende kunsten werd in 1965 door het Prins Bernhard Cultuurfonds Rotterdam ingesteld. De prijs is bestemd voor beeldende kunstenaars die wonen en/of werken in het Rijnmondgebied en die een karakteristieke bijdrage leveren aan het beeldende kunstklimaat.

De jury bestond uit Jan van Heemst (voorzitter), Karin Arink, Maaike Gouwenberg, Geert Mul, Piet de Jonge en Pieter Vos.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleren zij bijzondere initiatieven en talent. Als inspirator van hedendaags mecenaat geven zij particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie.