Gepubliceerd op:

19 december 2014

Lidwien van de Ven winnaar Dolf Henkes Prijs


Prijsuitreiking Dolf Henkes Prijs 2014. Foto: Aad Hoogendoorn

Lidwien van de Ven is de winnaar van de Dolf Henkes Prijs 2014, die elke twee jaar wordt uitgereikt aan een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar. Juryvoorzitter Joop van Caldenborgh maakte op donderdagavond 18 december tijdens de feestelijke Award Ceremony de winnaar bekend aan het publiek. De jury was onder de indruk van het engagement van Lidwien van de Ven en de esthetische wijze waarop dat engagement vervolgens is verbeeld in haar foto’s. Werk van de winnaar en de drie overige genomineerden, Silvia B., Esther Kokmeijer en Ewoud van Rijn is nog tot en met 18 januari te zien in TENT.

Uit het juryrapport
De jury heeft de oeuvres van de kunstenaars en de presentaties in TENT gezamenlijk gewogen. Silvia B. maakte indruk door de zorgvuldigheid waarmee ze de theatrale totaalinstallatie in TENT tot in de kleinste details had opgebouwd. Esther Kokmeijer verraste met de humoristische en poëtische kracht die uit haar werk spreekt. Ewoud van Rijn’s moed om in deze presentatie een nieuwe ontwikkeling in zijn kunstenaarschap te tonen, werd door de jury geprezen.
De jury was uiteindelijk het meest getroffen door het maatschappelijk engagement van Lidwien van Ven en de esthetische wijze waarop dat engagement vervolgens is verbeeld in haar foto’s. “Haar werken tonen juist dat wat zich afspeelt buiten het beeld van de reguliere nieuwsfotografie en de waan van de dag. In vergelijking met onze huidige wereld, waarin het gewoon is om constant alles tot in de meest banale details te willen tonen en te willen zien, is het gelaagde werk van Van de Ven opmerkelijk stil en bedachtzaam” aldus de jury. Lidwien van de Ven is winnaar van de Dolf Henkes Prijs 2014 en de daaraan verbonden 12.000 euro.

Over de winnaar
De fotografie van Lidwien van de Ven (1963) concentreert zich op grote politieke en religieuze thema’s. Haar werk wordt internationaal getoond op onder meer de Busan Biënnale (Zuid-Korea, 2012) en Documenta 12 (Duitsland, 2007). Voor haar fotografie en installaties ontving ze de Charlotte Köhler Prijs, de Maria Austria Award en het Stipendium Culture France. Lidwien van de Ven woont en werkt in Rotterdam en Berlijn.

Dolf Henkes Prijs
Op verzoek van de Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes (1903-1989) is een deel van zijn nalatenschap bestemd voor de tweejaarlijkse prijs van 12.000 euro. De Dolf Henkes Prijs is uitgegroeid tot de belangrijkste Rotterdamse prijs voor beeldend kunstenaars en dient als erkenning en aanmoediging van Rotterdams kunsttalent. Eerdere winnaars zijn Jeroen Eisinga, Erik van Lieshout, Melvin Moti, Lara Almarcegui en Gyz La Rivière.

Jury Dolf Henkes Prijs 2014
Joop van Caldenborgh (kunstverzamelaar/ voorzitter), Gyz La Rivière (winnaar Dolf Henkes Prijs 2012), Marieke Wiegel (hoofd presentaties Nederlands Fotomuseum) en Martijn Verhoeven (coördinator Beeldende Kunst, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag).