Gepubliceerd op:

21 november 2014

Winnaars New Material Award 2014 bekend


Protective Underwear. Julia Veldhuijzen van Zanten. Winnaar New Material Award 2014.

De New Material Award van € 15.000 is dit jaar toegekend aan Julia Veldhuijzen van Zanten voor Protective Underwear. Een verzameling oogstrelende onderkleding die vooral opvalt door haar schoonheid. Onder de aantrekkelijke zijden of wollen buitenkant is op subtiele wijze hoog absorberend microfiber aangebracht. Veldhuijzen van Zanten richt zich met dit fijnzinnige ontwerp op de emotionele en ecologische impact van een veel voorkomend probleem: wereldwijd moet één op de vier vrouwen en één op de acht mannen omgaan met een ernstige of lichtere vorm van incontinentie. Roos Meerman sleept met Aera Fabrica de New Material Fellow in de wacht. Zij kan hiermee nader onderzoek doen naar het gedrag van 3D-geprinte plastics wanneer deze worden opgeblazen tijden maakproces; hoe is dat te reguleren via het ontwerp en wat zouden de nieuwe toepassingen kunnen zijn? De twee prijzen zijn donderdag 20 november uitgereikt bij de opening van de gelijknamige tentoonstelling, die tot en met 4 januari 2015 te zien is in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Winnaar New Material Award 2014: Protective Underwear
Julia Veldhuijzen van Zanten liet zich voor Protective Underwear inspireren door het feit dat steeds meer ouderen zo lang mogelijk onafhankelijk willen blijven. Wegwerpincontinentiemateriaal biedt weliswaar een praktische oplossing voor dit probleem, maar het produceert een enorme afvalberg en is tevens verre van esthetisch. De kwaliteit en bijbehorende beeldvorming rond de huidige oplossingen is daarbij zo deplorabel dat voor velen sprake is van een verlies aan waardigheid en schaamte, soms zozeer dat zij de afzondering thuis verkiezen. Protective Underwear is met veel finesse gemaakt, met stoffen van hoge kwaliteit. Het straalt klasse uit, een zeker plezier; kwalificaties die niet snel geassocieerd worden met alle tot nu toe bekende oplossingen voor incontinentie. In Protective Underwear zijn OASIS absorberende vezels verwerkt; droog, veilig en wasbaar. Veldhuijzen van Zanten biedt met Protective Underwear niet alleen een duurzaam en milieuvriendelijke oplossing voor een probleem waarmee heel veel mensen kampen, maar biedt tevens een andere kijk op de kwestie; een die niet stigmatiserend en problematisch is. Een positieve uitkomst voor velen.

New Material Fellow 2014:
Binnen haar project Aera Fabrica gebruikt Roos Meerman warmte en lucht om 3D-geprinte vormen op te blazen. Omdat plastic snel van vloeibaar naar vast kan veranderen, is het mogelijk de vorm flexibel te maken door het plastic te verwarmen, vervolgens op te blazen en te laten afkoelen totdat de vorm weer fixeert. Meerman maakt gebruik van PLA, een 100% biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt van maïs. Dankzij de door Meerman ontwikkelde techniek vormt de eindfase van het 3D-printen nu het begin van een nieuw product. De ballonnetjes kunnen veel groter worden dan de oorspronkelijke print, waardoor ze de 3D-printtechniek op een veel efficiëntere manier kan inzetten. De manier waarop de vorm zal opblazen, kan van tevoren worden geprogrammeerd. Meerman wordt als winnaar van de New Material Fellow gedurende een periode van zes maanden door Het Nieuwe Instituut ondersteund om haar idee nader te onderzoeken.

Vakjury
De vakjury bestaande uit Pieter Keune (chemicus en wetenschapsfilosoof), Dirk van der Kooij (zelf-producerend ontwerper) en Ingrid Zeegers (hoofd Sustainable Business Development C&A Europe) onder voorzitterschap van Edo Dijksterhuis (journalist en criticus) beoordeelde een grote diversiteit aan genomineerde ontwerpen. Uit de 81 inzendingen die dit jaar werden ontvangen selecteerde een commissie van deskundigen zestien nominaties, waaruit de vakjury de twee uiteindelijke winnaars koos. De jury woog de ontwerpen op basis van relevantie, industriële opschaalbaarheid, toepasbaarheid, esthetiek en duurzaamheid.

Tentoonstelling
Alle voor de New Material Award genomineerde werken zijn te zien op de gelijknamige tentoonstelling, die van 21 november 2014 tot en met 4 januari 2015 in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam te bezoeken is. Vanzelfsprekend zijn de werken, als ook de ontwerpen uit eerdere jaargangen, te zien op de website van de New Material Award: www.newmaterialaward.nl.

New Material Award
De New Material Award is een prijs voor innovatief en duurzaam materiaalgebruik en onderzoek in diverse design- en kunstdisciplines. De focus van de New Material Award ligt op de ontwikkeling van nieuwe materialen en hun toepassing. De prijs richt zich op het snijvlak van wetenschap, vormgeving, kunst en techniek en wil deelnemers uitdagen om over de grenzen van het eigen vakgebied heen naar oplossingen voor de toekomst te zoeken. Dat streven is terug te zien in de inzendingen die een grote verscheidenheid aan innovatieve oplossingen laten zien, waarin functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid hand in hand gaan. Een combinatie waarmee de prijs zich sterk onderscheidt. De New Material Award is in mondiaal perspectief uniek te noemen.

Initiatiefnemers
De drie initiatiefnemers van de New Material Award zien voor kunstenaars en ontwerpers een belangrijke rol weggelegd om nieuwe ontwikkelingen in de samenleving in gang te zetten en een antwoord te geven op actuele en urgente vraagstukken. De New Material Award is de opvolger van de DOEN | Materiaalprijs, die in 2009 door Stichting DOEN en het Materiaalfonds in het leven is geroepen. De prijs is vanaf 2014 een samenwerking met Het Nieuwe Instituut en heeft een nieuwe naam en opzet, waarbij onder de naam New Material Fellow ruimte voor (vervolg)onderzoek wordt geboden in de vorm van een fellowship.

Tentoonstelling New Material Award: 
Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
Rotterdam
Openingstijden di t/m za: 10.00 – 17.00 uur / zo: 11.00 – 17.00 uur
21 november 2014 t/m 4 januari 2015

www.newmaterialaward.nl