Gepubliceerd op:

21 november 2014

‘Wie is er nou gek?’ wint Beste Zorgidee Zuid-Holland 2014


rotterdamscentrumvoortheater & Cultuurhuis Delfshaven winnaar van de Duim 2014.

De voorstelling ‘Wie is er nou gek? of ik is een ander’ van het rotterdamscentrumvoortheater & Cultuurhuis Delfshaven (rcth) is op woensdagmiddag 19 november tot winnaar uitgeroepen van ‘De Duim’, het Beste Zorgidee van Zuid-Holland 2014.

De confronterende theaterproductie ‘Wie is er nou gek? Of ik is een ander’ is een coproductie van Bavo-Europoort, Pameijer en het rcth. De productie gaat over de levensverhalen van mensen met een psychiatrische achtergrond. Hun verhalen worden gespeeld door professionele acteurs, maar degenen over wie het gaat, spelen, dansen en zingen mee in de voorstelling.

De voorstelling biedt de deelnemers de kans om te laten zien dat ze (theater) student zijn, niet de “patiënt”, maar talentvolle vertolkers van ervaring en eigen kracht. De deelnemers en de organisaties dragen door deelname aan dit project bij aan het verminderen van afhankelijkheid van zorg door empowerment. Het geeft handen en voeten aan het eigen herstelproces en laat een kritisch geluid over stigmatisering horen. Tegelijkertijd ontstaat bij het publiek meer begrip voor de achtergronden van mensen in de GGZ. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Zorgbelang Zuid-Holland reikte op woensdagmiddag 19 november voor de tweede keer de jaarlijkse prijs De Duim uit. Daarmee wil de organisatie aandacht schenken aan goede initiatieven, unieke projecten, nieuwe behandelmethoden of nieuwe vormen van dienstverlening die de zorgvrager centraal stellen.