Gepubliceerd op:

20 november 2014

Dolf Henkes Prijs 2014


(c) Esther Kokmeijer, Standin Noordse Stern, 2013

De Rotterdamse kunstenaars Silvia B., Esther Kokmeijer, Ewoud van Rijn en Lidwien van de Ven, zijn genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs 2014. De Dolf Henkes Prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar. De jury onder leiding van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh nomineerde de kunstenaars die kans maken op een bedrag van 12.000 euro. In TENT vindt vanaf donderdag 27 november 2014 tot en met 18 januari 2015 de tentoonstelling met werk van de genomineerden plaats. Op donderdag 18 december wordt de winnaar bekend gemaakt.

Een nieuwe levensechte sculptuur van Silvia B. (1963) hangt eenzaam in de tentoonstellingsruimte; de figuur, de antropomorfe vorm en pose van het beeld vloeien in elkaar tot een suggestief surreële vorm. Een wandvullende installatie met een overdaad aan curieuze dierlijke parafernalia uit haar persoonlijke verzameling vormt de context voor een tweetal sculpturen. De figuren vormen samen met de curiosa een esthetische, maar bedenkelijke wereld waarin beschaving en instinct, ontroering en afschuw met elkaar strijden om voorrang.

In de centrale zaal van TENT doet Esther Kokmeijer (1977) in de vorm van fotoseries, video’s, kaarten en dagboekfragmenten verslag van haar reizen, gedachten, onderzoek en ideeën. Ze presenteert voor het eerst haar werk Sheep. In een serie foto’s met teksten ontspint zich een persoonlijk reisverhaal met universele consequenties over haar reis van China naar de Land Art Biënnale in Mongolië in gezelschap van een schaap. Ook haar poging om samen met kunstenaar Simon Kentgens Noord- en Zuid Korea met elkaar te verbinden wordt in een installatie gepresenteerd. Het duo reisde elkaar tegemoet tot op de grens van beide landen – maar ontmoette elkaar niet.

Ewoud van Rijn (1967) transformeert de tentoonstellingsruimte tot een plek voor rituelen en ontmoetingen. Centraal staat een sculptuur die het midden houdt tussen een architectonische folly en een ruimte voor lichamelijke en geestelijke oefening. Op uitnodiging van de kunstenaar vinden gesprekken, performances en oefeningen plaats, waarvan de resultaten niet altijd zichtbaar zullen zijn. In een mix van teksten, tekeningen, sculptuur en performances zoekt Van Rijn in het gebied waar beeldende kunst en esoterisch gedachtegoed elkaar overlappen naar een nieuwe, betekenisvolle positionering van de kunstenaar.

De fotografie van Lidwien van de Ven (1963) concentreert zich op verborgen facetten van grote politieke gebeurtenissen. Haar werken tonen juist datgene wat zich buiten beeld van het nieuws bevindt, en vragen aandacht voor genegeerde nuances of ongewone details. Ze reist hiervoor vooral veel in Europa en het Midden-Oosten en volgt vaak dezelfde paden als journalisten terwijl ze vragen verkent over representatie en de werking van beeldperceptie. Het landschap dat ze fotografeert is nooit alleen maar een landschap, maar heeft zowel een ethische als een esthetische dimensie.

Dolf Henkes Prijs 2014
Op verzoek van de Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes (1903-1989) is een deel van zijn nalatenschap bestemd voor deze stimuleringsprijs voor kunstenaars die net zo beeldbepalend voor de stad Rotterdam zijn als de naamgever zelf. Op initiatief van Stichting Henkes wordt sinds 2004 de Dolf Henkes Prijs uitgereikt aan beeldend kunstenaars die de Rotterdamse kunst op de kaart zetten. Eerdere winnaars waren Jeroen Eisinga, Erik van Lieshout, Melvin Moti, Lara Almarcegui en Gyz La Rivière; allen gerespecteerde en internationaal georiënteerde kunstenaars.

De jury bestaat uit Joop van Caldenborgh (kunstverzamelaar), Gyz La Rivière (winnaar Dolf Henkes Prijs 2012), Marieke Wiegel (hoofd presentaties Nederlands Fotomuseum) en Martijn Verhoeven (coördinator Beeldende Kunst, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag).

De Dolf Henkes Prijs is een initiatief van Stichting Henkes. De stichting stelt zich onder meer een gunstig Rotterdams kunstklimaat ten doel.

De Dolf Henkes Prijs 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Henkes, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht.