Gepubliceerd op:

6 november 2014

Studio Roosegaarde vestigt zich in Rotterdam


Daan Roosegaarde ontvangt uit handen van wethouder Langenberg symbolisch een 3d geprinte sleutel van het M4H gebied

Studio Roosegaarde – bekend van technologische innovaties als Dunes, Intimacy en Smart Highway – vestigt zich vanaf mei 2015 in Rotterdam. Dat maakte oprichter Daan Roosegaarde vanochtend bekend bij de opening van het 3rd Rev Xperience, een driedaags congres over de Derde Industriële Revolutie.

Roosegaarde is een Nederlandse pionier, kunstenaar, ondernemer en ontwerper die graag de grenzen tussen mens en cyberspace aftast. Hij maakte onder andere een interactief korenveld van honderden LED-lampjes (Dune), een jurk die transparant wordt op basis van hartslag (Intimacy) en een snelweg waarbij de belijning oplicht in het donker (Smart Highway).

Droomfabriek
Roosegaarde verruilt zijn huidige vestigingsplaats Waddinxveen voor Rotterdam waar hij zijn intrek neemt in het Glazenpand aan de Vierhavenstraat. Roosegaarde: “Rotterdam heeft de ambitie om dé Maakstad 2.0 te worden. Hier gebeurt het, hier wil ik zitten met mijn ‘droomfabriek’, op de plek waar cross overs ontstaan.”

Stadshavens
De Vierhavenstraat is onderdeel van Stadshavens, een project waarbij het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam oude havengebieden veranderen in innovatieve woon- en werkgebieden. Wethouder Pex Langenberg (haven): “Wij dagen studio Roosegaarde uit om met ons mee te denken over de herontwikkeling van Merwe-Vierhavens. Dit gebied wordt de proeftuin van Rotterdam. Juist op deze plek waar de havenindustrie voorheen zat, ontstaat een hele nieuwe maakindustrie.”

Derde Industriële Revolutie
Wethouder Langenberg opende vandaag samen met Daan Roosegaarde 3rd Rev Xperience dat nog tot en met zaterdag duurt. Deskundigen op het gebied van robotics, nanotechnologie, circulaire economie en 3D printen geven tijdens demonstraties en lezingen een inkijkje in nieuwe technologieën die de wereld in snel tempo zullen veranderen. Deze nieuwe economie wordt ook wel de Derde Industriële Revolutie genoemd. Het congres duurt tot en met vrijdag 7 november.