Gepubliceerd op:

6 november 2014

Genomineerden Award Beste Openbare Ruimte bekend, Rotterdam dingt mee naar hoofdprijs


Erasmus Universiteit Rotterdam

De genomineerden voor de Falco Award Beste Openbare Ruimte zijn bekend! Een vakjury beoordeelde de inzendingen aan de hand van de criteria ‘gebruik’, ‘ruimte’, ‘betrokkenheid’, ‘plek’ en ‘beweeglijkheid’. Daar zijn de volgende drie finalisten uit naar voren gekomen:

  • Erasmus Universiteit, Rotterdam
  • Catharina Amalia park, Apeldoorn
  • Stationsomgeving, Helmond

De genomineerden zullen zich op de eerste dag van het Landelijk Congres Openbare Ruimte, op 5 november in Almere, presenteren. Op dag 2 van het congres, op 10 december in Nijmegen, wordt de winnaar van de door vakblad Stedelijk Interieur georganiseerde award bekendgemaakt.

Erasmus Universiteit, Rotterdam

Dit ontwerp heeft het campusterrein veranderd van een door auto’s gedomineerde ruimte naar een voetgangersvriendelijke campus met een bruisend hart en nieuwe structurerende groene openbare ruimten met een unieke       verblijfskwaliteit voor de stad. Het materiaalgebruik en de vormentaal sluiten prachtig aan bij de omgeving en laten bovendien een interessante mix zien van verblijfsruimte met vijverpartij, grootse trappen, bankjes, terrasfunctie en gebruiksruimte.

Catharina Amalia park, Apeldoorn

Het Catharina Amalia park in Apeldoorn is ‘veroverd door groen’, aldus ontwerper OKRA. De infrastructuur is gereduceerd en de beplanting gemaximaliseerd. Het resulteert in een groen stadspark dat een artificieel beeld oproep van een Veluws beekdal. Apeldoorn is niet alleen een stadspark rijker, de verbintenis is versterkt doordat een cruciale schakel in het bekensysteem zich op een prominente manier presenteert. Voor andere steden is de combinatie van de ondergrondse parkeergarage met een park en watersysteem een voorbeeld van hoe negatieve stedelijke ruimte omgevormd kan worden tot een betekenisvolle plek.

Stationsomgeving, Helmond

Helmond is een nieuw stedelijk plein rijker. De vernieuwde stationsomgeving is een landschappelijk vormgegeven stationsplein uitgevoerd in warme en duurzame materialen. Het is een plein dat twee stadsdelen met elkaar verbindt; een aantrekkelijke transferruimte voor reizigers en een prachtige, dynamische verblijfsplek in de stad. Het plein ontving recentelijk al internationale erkenning. Op 15 oktober 2014 ontving de gemeente de prestigieuze ‘Brunel Award 2014’. Dit is een internationale prijs voor de beste spoorweg-gerelateerde projecten wereldwijd.

De jury
Marieke Berkers – Archined
Wendy Daanen – Ziut
Jolande Spierings – Gemeente Nijmegen
Rinke Veld – Struyk Verwo Infra
Sjaak van der Vlies – Cyber Adviseurs
Niels Waterschoot – Philips Lighting
Henk de Weerd – Gemeente Almere
Oeds Westerhof – Leeuwarden; Fryslân 2018
Nico Wissing – NL Greenlabel

Eerdere winnaars
Openbare ruimten die eerder deze titel wonnen, zijn het Wilhelminaplein in Leeuwarden (2013), de Binnenstad van Venray (2012), Park Sonsbeek in Arnhem (2010), de Kralingse Plas in Rotterdam (2007) en de wijk Egelshoek in Heiloo (2005).